HEERENVEEN – Het eerste NK mass start is woensdag bij de dames gewonnen door Irene Schouten.

In de wedstrijd over vijftien ronden wist lange tijd geen van de dames echt aan de greep van het peloton te ontkomen.

Totdat na acht ronden Carien Kleibeuker in de aanval trok. De rijdster van Okkinga bouwde een voorsprong van een vijftigtal meters op, maar wist die voorsprong niet te behouden.

Met nog twee rondes te gaan werd ze ingerekend en gingen ploeggenoten Wieteke Cramer en Rixt Meijer in de aanval. Zij namen langebaanrijdster Yvonne Nauta mee.

Een halve ronde voor de finish werden ook zij weer ingerekend. Het draaide uit op een sprint tussen Irene Schouten en Mariska Huisman.

De rijdsters zijn op de langebaan elkaars ploeggenoten, maar in de marathon elkaars concurrent. Schouten trok aan het langste eind en verwees Huisman naar de tweede plaats. Carla Zielman werd derde.

Bij het NK mass start konden er bij de dames ook tickets voor mass start bij de Essent ISU World Cup verdiend worden. Hiervoor was Huisman al geplaatst. Met haar winst op het NK heeft Schouten ook een ticket verdiend.

Zelfspot

Schouten toverde na haar sprint een stralende lach op haar gezicht. En ze toonde ook aan over een beetje zelfspot te beschikken.

"Als je zoveel wedstrijden rijdt, is het natuurlijk ook lekker als je een keertje een titel pakt. Gelukkig is dat vandaag gelukt", stelde de Noord-Hollandse, die in de ochtenduren in Thialf nog een behoorlijk tegenvallende 1500 meter afwerkte in de kwalificatiewedstrijd.

Helemaal toevallig is dat niet. Net als Arjan Stroetinga, de kampioen bij de mannen, had Schouten het NK mass start met dikke letters in haar agenda gezet.

"Ik had gehoopt deze week echt in topvorm te zijn. Er zijn in korte tijd veel wedstrijden en er valt iets te verdienen. Tot nu toe viel het wat tegen, maar vandaag valt dan wel alles op z’n plaats."