HEERENVEEN - Met zijn vijfde nationale allroundtitel en zijn vijftiende allroundtitel in totaal stapte Sven Kramer zondag van het ijs in Thialf. Toch zag de Fries nog genoeg ruimte voor verbetering. 

Door Anne Joldersma

"Er ging niets mis, maar het kan nog wel een stuk beter", tekende hij op na afloop van het nationale titeltoernooi. "De 500 meter, de bocht op de 1500 meter en de tien kilometer mochten sneller. Toch zomaar drie dingen."

"Uiteindelijk was de vijf kilometer wel de beste afstand (Kramer scherpte het baanrecord op die afstand flink aan -red.), maar relatief gezien pak ik toch de meeste winst op de 1500 meter. Al met al was het een goed toernooi."

Mijlpaal

Kramer greep naast de winst op de langste afstand, maar doorbrak sinds lange tijd wel weer een mijlpaal op de tien kilometer. "Ik heb al bijna drie jaar niet meer onder de dertien minuten gereden, dus ik moet er nog een beetje inkomen. Of dit voluit was? Als je op het eind nog een rondje 29,5 rijdt zit er nog meer in."

Op het NK bleek de enige noemenswaardige tegenstand van ploeggenoot Jan Blokhuijsen te komen. Tot en met de laatste afstand vochten de twee een verbeten strijd uit waarbij Blokhuijsen zelfs na de eerste dag aan de leiding ging.

"Ik denk ook dat Jan internationaal de voornaamste concurrent voor me is, hoewel ook Bokko de laatste tijd goed rijdt", blikte Kramer alvast vooruit op de komende Europese titelstrijd in Thialf.

Skate-off

Voor die tijd moet de Fries eerst nog in actie komen bij een selectiewedstrijd over 1500 meter om uit te maken wie er namens Nederland in de tweede helft van het seizoen mogen rijden in de wereldbeker. Ploeggenote Ireen Wüst noemde het moment van die skate-off eerder op zondag 'belachelijk', maar Kramer maakt zich er niet al te druk over.

"Ja, we mogen woensdag weer. Echt top", lachte hij. "Maar het maakt me niet zoveel uit. Ik denk dat er misschien wel twee aanwijsplekken komen, kijkend naar het feit dat Nederlanders internationaal weinig podiumplekken halen op die afstand. Dat zorgt ervoor dat het een zwakke matrix is. Of ik win de skate-off gewoon, dan zit ik er ook bij."

Fotografen

Kramer maakte zich op de slotdag van het NK allround een stuk drukker over de fotografen. Hij klaagde zelfs bij de jury over het feit dat zij veel te dicht bij de start stonden tijdens de 1500 meter.

"Ze hangen nog net niet over de boarding", lichtte hij zijn klacht toe. "Het geluid is heel irritant. Bij de 500 meter mogen ze niet eens in de buurt komen, maar op de 1500 meter ineens wel. Ze hebben toch ook een telelens?"