HEERENVEEN - Jorien ter Mors (23) putte in Heerenveen inspiratie uit de ziekte van haar vader. Ze wist al na de 500 meter dat er grote kansen waren op de Nederlandse titel allround. 

Door Nando Boers

Na afloop kwamen even de tranen. Ter Mors, de nieuwe Nederlands kampioen allround, vertelde aan de NOS over haar zieke vader, hij lijdt aan alvleesklierkanker.

"Hij zal niet heel lang meer te leven hebben", zei Ter Mors even later tegen de verzamelde pers in Thialf. "Het was heel speciaal dat hij hier kan zijn en dit heeft kunnen meemaken."

De ziekte van haar vader, afgelopen voorjaar geconstateerd, heeft Ter Mors inspiratie gegeven dit seizoen. "Doe ik toch wel speciaal voor mijn vader", zei ze, "dat hij erbij kan zijn vind ik al geweldig. Voor hem is het lichamelijk niet mogelijk straks in Zweden bij het EK shorttrack aanwezig te zijn. Vandaar dat ik nu zo blij ben, want het kan zijn dat hij er volgend jaar niet meer is. Ik denk dat hij met volle teugen geniet van alles wat ik doe."

In Heerenveen wilde ze vooral 'niet afgaan'. Ter Mors stond met behoorlijk wat zenuwen aan de start van de 500 meter, de eerste afstand van het kampioenschap. Ter Mors: "Ik wilde wat bewijzen. Naarmate de races vorderden nam de spanning af. Ik genoot van de drie kilometer en zondag heb ik ook gewoon genoten."

EK shorttrack

Ter Mors zal niet deelnemen aan het EK omdat het niet in haar schema past. Ze rijdt een week later het EK shorttrack.

Ter Mors: "Toen ik vorig jaar tweede werd bij het EK wist ik dat ik in 2013 in Malmö wilde winnen, daarom laat ik het EK allround liever aan mij voorbij gaan, want ik wil me honderd procent voorbereiden op Malmö. Mijn hart ligt het meest bij shorttrack en ik vind dat het gaafst om te doen. Zo denk ik er nu over."

En die gouden medailles die ze dit weekeinde won, verdwijnen die in dezelfde kist als waar de shorttrackmedailles gaan?

"Deze titel is heel mooi en heel uniek", zei Ter Mors, "dus er zit zeker een speciaal randje aan, maar ik zal hem niet inlijsten en aan de muur hangen, nee. Deze gaat gewoon bij de rest van de meuk."