HEERENVEEN - Ireen Wüst moest bij het NK allround buigen voor shorttrackster Jorien ter Mors, maar kon na een periode waarin ze geen wedstrijden reed vanwege blessures terugblikken op een sterk kampioenschap. Volgens coach Gerard Kemkers was het zelfs een 'geweldig weekeinde'.

Door Anne Joldersma

"Oh?", was de eerste reactie van Wüst toen ze geconfronteerd werd met de uitspraak van haar coach. "Ik heb een goed weekeinde gehad. Vier goede afstanden, nergens steken laten vallen. Gezien waar ik vandaan kwam was het misschien wel een geweldig weekeinde. Maar er was er één een klasse apart, Jorien. De terechte kampioen."

"Ik vind het jammer dat ze niet naar het EK allround gaat. Als je Nederlands kampioen bent met dit soort tijden, dan moet je ook dat kleine stapje zetten om het EK te rijden. Of het een klein stapje is? Dat weet ik niet. Maar ik zou als ik haar was wel graag in een vol Thialf rijden."

Wüst maakte daar wel meteen een kanttekening bij. "Ik kan natuurlijk niet in hun kaarten kijken, maar ik vind het gewoon jammer. Ik had graag nog een keer de strijd met haar aangegaan."

Concurrentie

De voornaamste concurrentie voor Wüst bij het EK komt daardoor waarschijnlijk van de Tsjechische Martina Sablikova en eventueel veterane Claudia Pechstein, hoewel zij daar zelf anders over denkt.

"Het zal echt niet alleen Sablikova zijn. Diane reed hier ook een heel sterk NK", doelt ze op Activia-rijdster Diane Valkenburg.

"Maar er zijn ook de Russische dames, die moeten we zeker niet uitvlakken. En ik heb ook geen idee waar ik sta ten opzichte van de rest, dat krijg je als je zoveel wedstrijden mist. We zullen het over twee weken zien. Ik word in ieder geval elke race weer een stapje beter en dit NK was vooral een eerste goede stap om straks weer wereldkampioen allround te worden."

Belachelijk

De TVM-rijdster kan echter nog niet beginnen met de voorbereiding op het EK. Ze moet daags na nieuwjaar wederom acte de presence geven in Thialf om een skate-off te rijden op de 1500 meter voor de internationale wedstrijden in het tweede deel van het seizoen. Zelf is de Brabantse behoorlijk verbolgen over die kalenderindeling van de KNSB.

"Ik vind het belachelijk. Ik rijd hier 1.56,89, wie komt daar nog onder? De rest zit hier tegen de twee minuten aan. Dan willen ze de toppers 'beschermen', maar moet ik straks gaan rijden in een Thialf waar de lichten half aan staan en geen kip op de tribune zit."

Volgens Wüst zijn er maar twee dames die niet op het NK allround waren die eventueel zouden willen deelnemen aan de strijd om de wereldbekertickets op de 1500 meter.

"Margot Boer en Laurine van Riessen, maar ik vraag me af of zij die skate-off gaan rijden. Zij hebben drie dagen later het NK sprint en zij zullen hun startbewijzen voor het WK sprint toch niet in gevaar willen brengen?"

Op zijn KNSB's

"De KNSB had daarom prima een ritje kunnen toevoegen aan het programma waarop zij vandaag ook hadden kunnen rijden. Dat deden ze gisteren toch ook bij de drie en de vijf kilometer? Waarom dan niet bij de 1500 meter? Wat maken die drie minuten extra nog uit? Dit is echt weer op zijn KNSB's."

"Het gaat mij erom dat de beste mensen op de beste momenten rijden. Je denkt toch niet dat als Christine Nesbitt zo'n tijd op een allroundkampioenschap in Canada noteert zij alsnog een skate-off moet rijden? Dit is je eigen toppers kapot maken."