HEERENVEEN - Shorttrackster en Nederlands kampioen Jorien ter Mors lijkt te passen voor het Europees kampioenschap allround in Thialf, maar Jong Oranje-rijdster Antoinette de Jong, die eigenlijk eveneens andere verplichtingen heeft, neemt graag haar plaats over. 

Door Anne Joldersma

Bondscoach Erik Bouwman van Jong Oranje bevestigt tegenover NUsport dat als De Jong een uitverkiezing krijgt voor de Europese titelstrijd in Heerenveen, ze ook van start zal gaan. De Jong zelf stond zondag in de catacomben van Thialf al bijna watertandend vooruit te kijken naar het EK.

"Als Jorien niet meedoet neem ik graag haar plaats over, hoewel het tegelijk is met een World Cup voor junioren waar ik eigenlijk zou rijden", liet de pas zeventienjarige Friezin weten. "Het zou een mooi leermoment voor me zijn."

Toch zegt ze niet te duimen dat Ter Mors daadwerkelijk afzegt. "Als Jorien het kan combineren met de shorttracktoernooien, moet ze het gewoon doen. Ik heb veel respect voor hoe zij hier rondrijdt. Maar als zij niet wil, lijkt het mij gaaf om te mogen rijden in een vol Thialf."

De Jong legde bij het NK beslag op de vijfde plaats en zou daarmee als eerste in aanmerking komen voor het vierde startbewijs. "Ik ben heel erg blij met het verloop van dit NK, hoewel de races niet top waren. Ik heb er in ieder geval weer een aantal verbeterpunten bij."

Uitgesloten

Directeur sport Arie Koops van de KNSB liet weten dat Ter Mors naar alle waarschijnlijkheid niet zal rijden op het EK allround in Thialf. "Ik ga nog één keer met haar coach praten, maar het lijkt bijna uitgesloten dat ze mee gaat doen aan het Europees kampioenschap."

Volgens Koops is het allroundkampioenschap moeilijk te combineren met het EK shorttrack dat een week later in Zweden plaatsvindt.

"We zijn in 2006 met het shorttrack een route ingeslagen richting Sotsji waarbij we hopen een medaille te winnen. We moeten richting de Spelen nu eenmaal keuzes gaan maken. Maar vergeet niet dat ze ook Europees kampioen shorttrack kan worden."

Ireen Wüst, die achter Ter Mors tweede werd op het NK, liet eerder op de dag al weten dat zij van mening is dat Ter Mors als Nederlands kampioen gewoon van start moet gaan bij de Europese titelstrijd.