HEERENVEEN - Marije Joling heeft zich afgemeld voor de afsluitende vijf kilometer bij het Nederlands kampioenschap allround in Thialf. 

Door Anne Joldersma

De schaatsster van Team Corendon kwam voor aanvang van de 1500 meter ten val bij het inrijden en verscheen al met een gehavend pak aan de start van de schaatsmijl.

De 25-jarige Joling, die zesde stond in het klassement, ondervindt te veel last om van start te gaan op de langste afstand van het kampioenschap.

Klap

"De klap is er meer in gehakt dan we dachten", refereert coach Renate Groenewold tegenover NUsport aan de schuiver die Joling maakte bij het inrijden. "Of het echt een blessure is? Het is in ieder geval goed stijf. Mooi balen!"

"Wat een enorme teleurstelling!", liet Joling op Twitter weten. "Val tijdens het inrijden, vervolgens slechte 1500m. Achteraf gezien op een kromme schaats en een stijf lijf. Gevolg: afgezegd voor de 5km en beter worden!"

Op de 1500 meter liep Joling ook de nodige averij op in het klassement waar ze juniore Antoinette de Jong voorbij zag komen.

De zeventienjarige Friezin lijkt na het afmelden van Joling een stevige grip op de vijfde plaats te hebben. Alleen Jorien Voorhuis, die bijna drie seconden moet goed maken op haar, lijkt nog een bedreiging te zijn.

Ter Mors

Normaliter kwalificeren alleen de beste vier schaatssters zich voor het EK allround.

Maar omdat klassementsleider Jorien ter Mors openlijk twijfelt over deelname aan het EK allround vanwege haar shorttrackverplichtingen, kan het laatste startbewijs alsnog in handen vallen van de nummer vijf.

Het EK allround wordt tussen 11 en 13 januari 2013 verreden in Thialf.