ENSCHEDE - Arjan Stroetinga heeft zaterdagavond in Enschede de twaalfde marathon voor de KPN Cup gewonnen.

De schaatser uit Waskemeer versloeg ploeggenoot Christijn Groeneveld, dit seizoen zijn voornaamste rivaal, in de eindsprint.

Hij liep daardoor in de algemene rangschikking iets in op de koploper uit Heerhugowaard. Diens voorsprong is met meer dan veertig punten nog altijd erg ruim. Beiden rijden voor BAM-Univé. De Fries Durk Fabriek finishte in Twente als derde.

Succesvol jaar

Stroetinga sloot het succesvolle jaar 2012 in stijl af, met zijn vijfde zege. Deze was te danken aan een superieure laatste ronde, de climax van een aantrekkelijke race.

De BAM-ploeg toonde zich daarin erg actief. ''We willen de wedstrijden het aanzien waard maken, voelen dat ook als een verantwoordelijkheid'', lichtte Stroetinga toe.

Diverse vluchtpogingen leidden uiteindelijk echter tot niets. In de finale maakte de Friese automonteur het op geheel eigen wijze af. Voor de belissende ronde had hij iets meer dan 25 seconden nodig. Niemand kon hem bedreigen.

NK mass-start

''Ik voel me de laatste tijd behoorlijk goed. Het trainingskamp op Tenerife heeft me goed gedaan en ik merk dat ik ook in de trainingen heel snelle rondjes rijd.’’

Het eerste doel na de jaarwisseling is voor Stroetinga het NK mass-start, op 2 januari in Thialf. ''Een belangrijke wedstrijd. Er is mij veel aan gelegen straks weer te kunnen starten in de World Cups.