HEERENVEEN - Een week voor het NK Allround temperde hij de verwachtingen nog. Zaterdag was er echter totaal geen voorzichtigheid in hoe Sven Kramer op de 5000 meter een schitterend baanrecord neerzette.

"Dit was wel een goede", begon de TVM-kopman de nabeschouwing op zijn 6.10,37 met een understatement. "Het heeft me wel drie tot vier jaar gekost om weer op dit niveau te komen. Dan is het lekker om zo'n bevestiging te krijgen."

Kramer vroeg voor de Spelen van Vancouver jarenlang te veel van zijn lichaam en presteerde daardoor eigenlijk al sinds 2009 niet meer op 'zijn' niveau.

Bovenbeenblessure

Hij werd in Canada nog wel olympisch kampioen op de vijf kilometer, maar in het seizoen daarna stond de Fries het hele jaar aan de kant met een bovenbeenblessure.

"Ik heb altijd gezegd dat ik weer beter wil worden dan in mijn beste tijden. Ik kon vandaag door blijven rammen, maar met behoud van techniek. Ik kon in de bochten blijven uitversnellen en me zo katapulteren naar het rechte eind."

Blokhuijsen

In het klassement van het KPN NK staat Kramer ondanks zijn baanrecord niet bovenaan. Zijn ploeggenoot Jan Blokhuijsen reed een betere 500 meter en bleef in zijn spoor op de 5000 meter. De Noord-Hollander verdedigt zondag op de 1500 meter een voorsprong van 0,57 seconde op Kramer.

Opvallend is het verschil met de rest. Nummer drie Maurice Vriend staat al op 7,77 seconden. "Wij zijn nu wel van uitzonderlijke klasse", zei Kramer over hemzelf en Blokhuijsen. "Tien seconden op Bob de Jong op de 5000 meter is ook hartstikke veel."

De TVM-rijder bleef wel voorzichtig over zijn kansen om zondag bovenop het podium te staan. "We zien het wel. Ik heb dit seizoen nog geen 1500 meter en tien kilometer gereden. Maar het maakt me ook niet zo heel veel uit. Ik ben nu gewoon heel erg blij met deze vijf kilometer."