HEERENVEEN - Hij leidt het klassement bij de heren, maar de buit is nog niet binnen voor Jan Blokhuijsen. Hij verloor de 5000 meter van Sven Kramer en was kritisch op zijn rijden. "Dit was voor mij zeker geen ideale race", zei hij.

"Ik moest vanaf het begin meteen strijden. Het ging direct heel hard", blikte Blokhuijsen terug. Hij kon niet in zijn ritme komen, want Kramer trok de rit meteen op gang. "Dat was geen afgesproken werk, maar het is wel mooi dat we hier beiden onder het baanrecord rijden."

Die strijd met Kramer beviel Blokhuijsen wel, maar hij had hem liever in zijn eigen voordeel beslist, maar zijn tegenstander liet hem die ruimte niet. "Ik heb hem een keer verrast in Moskou en hij weet dat ik gemakkelijk kan openen."

Kemkers

En zo nam Kramer het voortouw in de rit en moest Blokhuijsen met een eindtijd van 6.12,19 bijna twee seconden toegeven op zijn ploeggenoot. Daar baalde hij van en dus sprak zijn coach Gerard Kemkers hem na zijn race op het middenterrein moed in. "Iemand moet je zeggen dat je het goed gedaan hebt", gaf Blokhuijsen toe.

Hij was vooral kritisch over zijn vijf kilometer. Een trots gevoel over zijn snelle tijd voelde hij niet direct. "Ik ben wel trots op mezelf, maar ik wil harder."

Sotsji

De TVM-rijder bleef benadrukken dat hij daarbij de blik op de Winterspelen van Sotsji gericht heeft. "Je rijdt hier met zijn tweeën hard, maar met het oog op Sotsji wil ik ook een keer de snelste zijn", zei hij. "Dat mag trouwens ook pas daar zo zijn."

Tegelijkertijd is Blokhuijsen natuurlijk ook bezig met het KPN NK Allround. Hij leidt nog altijd voor Kramer het klassement. "Bovenaan staan is nooit verkeerd", lachte hij.

Blokhuijsen putte vertrouwen uit het feit dat hij op dit kampioenschap meer won op de 500 meter dan vorig jaar op het EK en WK en minder verloor op de vijf kilometer dan tijdens die toernooien. "Ik heb er wel vertrouwen in."