HEERENVEEN - Het gat tussen de tijd van Bob de Jong en Sven Kramer bedroeg op de 5000 meter van het NK Allround precies tien seconden in het nadeel van de BAM-rijder. "Dat is veel te groot", zei De Jong na afloop.

De stayer reed in de rit voor Kramer en Jan Blokhuijsen en zette de snelste tijd van dat moment neer. De rit erna doken de TVM'ers ruim onder zijn tijd. De reden daarvoor lag niet alleen in hun sterke optreden, maar ook in de tegenvallende race van hem zelf, vond De Jong.

"De snelheid komt er niet goed uit. Ik was niet mijn eigen rit aan het rijden, maar aan het vechten. Ik moet het in eerste instantie bij mezelf zoeken."

Dat nam niet weg dat De Jong onder de indruk was van de prestatie van Kramer en Blokhuijsen. "Dat zijn twee puike tijden." De stayer baalde zichtbaar dat hij zo'n tijd niet op de klok kon brengen. "Ik zit er echt te ver vandaan."

World Cup

De Jong was na zijn vijf kilometer kritisch ophet feit dat de 5000 meter in het allroundtoernooi ook functioneert als selectiewedstrijd voor de World Cup. Een aantal stayers ontbreekt op het NK.

Zij plaatsten zich niet voor het kampioenschap en moeten daarom 's avonds nog een aparte selectiewedstrijd rijden. "Dat slaat nergens op. Dan zijn de omstandigheden heel anders. De temperatuur is lager, het publiek is weg."

De Jong vreest dat de huidige opzet ertoe leidt dat niet de beste vijf-kilometerrijders naar de Essent ISU World Cup. "Het is triest als je ziet wat voor tijden er gereden worden. Het zou nu zo kunnen zijn dat Ted-Jan Bloemen met 6.28 naar de World Cup mag."