HEERENVEEN - Hoewel ze op de drie kilometer moest buigen voor shorttrackster Jorien ter Mors is Ireen Wüst tevreden over hoe het NK allround tot nog toe voor haar verloopt. De kopvrouw van TVM staat tweede in het klassement en heeft nog altijd zicht op de nationale titel.

Door Anne Joldersma

"Eigenlijk verloopt het NK prima voor me", verklaarde Wüst aan het eind van de eerste dag.

"De 500 meter verliep goed, een goede opening en een degelijke ronde. Een 500 meter waar je mee verder kunt. En ook de drie kilometer was prima hoewel ik mezelf in de laatste rondes wel tegen kwam."

Wüst heeft daar een duidelijke uitleg voor. "Ik mis toch een beetje ritme, een beetje wedstrijdritme", doelt ze op een ziekte die haar in het eerste deel van het seizoen belemmerde.

Niets verloren

"Je merkt toch wat een verschil die World Cups maken. Normaal gezien zou ik nu al tien wedstrijden gereden hebben, nu sta ik nog op nul. Ik kan dus alleen maar tevreden zijn als ik zie waar ik vandaan kom en waar ik nu sta. Er is nog niets verloren."

Volgens de tweevoudig olympisch kampioen heeft ze de nationale titelstrijden (NK allround en het aankomende NK sprint) nodig in haar voorbereiding op het EK allround. "Het moet echt nog een stuk beter als ik om het goud op het EK allround wil strijden."

"Daar zijn deze wedstrijden voor nodig. Maar misschien komt het EK ook nog wel te vroeg voor me, dan moet ik me maar richten op het WK allround."

Of goud op het NK nog binnen haar mogelijkheden ligt, is maar de vraag. Wüst moet op de 1500 meter meer dan een seconde goed maken op Ter Mors terwijl er ook nog een vijf kilometer op het programma staat.

Onbevangen

"Ik moet eerst maar zien of ik die achterstand kan wegwerken en eigenlijk moet ik nog een voorsprong pakken ook", blikt ze alvast vooruit. "Ik weet dat Jorien nog nooit een vijf kilometer heeft gereden, maar of dat een nadeel is? Misschien rijdt ze daardoor juist wel onbevangen."

"Ik geef me in ieder geval niet gewonnen, ga er zeker voor. Maar ook Diane staat nog dicht bij in het klassement. Ik denk dat het een mooie dag gaat worden zondag."