HEERENVEEN - Dankzij haar derde plaats op de 500 en de tweede op de 3000 meter heeft Diane Valkenburg zich stevig genesteld in de top van het klassement bij het NK allround. En ook al is het gat met leidster Jorien ter Mors fors, Valkenburg blijft knokken voor de nationale titel.

Door Anne Joldersma

"Het is zeker een spannend toernooi", doelt Valkenburg op de spannende strijd tussen haar zelf, Ter Mors en Ireen Wüst. "Maar het is nog maar de eerste dag en voor mij was het een goede dag."

"Mijn 500 meter was sneller dan ooit (39,97 -red.) ondanks een misslag op het eind en ook de drie kilometer verliep netjes. Het was niet perfect, maar wel een mooi begin."

In het klassement hoeft Valkenburg alleen Ter Mors en Wüst voor zich te dulden. Op de 1500 meter moet ze iets meer dan twee seconden goedmaken op de shorttrackster en iets minder dan een seconde op de kopvrouw van TVM.

Niet opgeven

"Of daar de nieuwe Nederlands kampioen staat?", vervolgt Valkenburg terwijl Ter Mors een metertje van haar verwijderd is, "dat gaan we morgen zien. Ik geef het in ieder geval zeker nog niet op. Er liggen nog kansen hoewel het inderdaad wel een redelijk gaatje met haar is."

Valkenburg stevent wel met overmacht af op een startbewijs voor het EK allround, maar daar is de schaatsster van Activia nog niet mee bezig. "Ik kijk niet op die manier naar het klassement."

"Ik ga zo direct alleen even kijken wat het verschil met de nummer één is en meer niet. Dat is namelijk het belangrijkste, er is nog een titel te vergeven. Zolang er een kans is ga ik ervoor."

Valkenburg kan moed putten uit het feit dat voor haar nog twee goede afstanden op het programma staan op de laatste dag van het NK.

"Mijn favoriete afstanden komen er nog aan. Mijn vijf kilometer in Astana was erg sterk en de 1500 meter loopt het hele seizoen al goed. De mooiste dag van het weekeinde moet nog komen."