HEERENVEEN - Met een dik persoonlijk record heeft Jorien ter Mors zondag de drie kilometer bij het NK allround gewonnen.

Door Anne Joldersma

De 23-jarige shorttrackster haalde bijna drie seconden van haar beste tijd ooit af en nam daarmee de leiding in het kampioenschap over van Ireen Wüst.

Wüst moest in de slotrondes veel toegeven op Ter Mors en nam genoegen met de derde plaats in een tijd van 4.06,44.

De TVM-rijdster moet zondag op de 1500 meter 1,26 seconden goedmaken op Ter Mors. Diane Valkenburg werd tweede in een tijd van 4.05,71 en staat daarmee derde in het algemeen klassement.

EK allround

Bondscoach Jeroen Otter van de shorttrackers liet voorafgaande aan het toernooi al weten dat zijn pupil het in zich had om de nationale allroundtitel te winnen. Het is echter de vraag of Ter Mors van start zal gaan op het EK allround.

De kalender van het langebaanschaatsen is moeilijk te combineren met die van het shorttracken en Otter bendrukt dat Ter Mors in eerste instantie een shorttrackster is.

Achter de spannende strijd tussen Wüst, Ter Mors en Valkenburg strijden Linda de Vries (vierde), Marije Joling (vijfde) en juniore Antoinette de Jong (zesde) om de overige startbewijzen voor het EK allround.

Joling wist haar minieme voorsprong op de pas zeventienjarige De Jong na de 500 meter iets uit te breiden op de drie kilometer en verdedigt 0,16 seconden ten opzichte van de Friesin op de 1500 meter voor de curciale vierde plaats die recht geeft op het laatste startbewijs voor het EK.

Als Ter Mors er echter voor kiest niet het EK allround te rijden, gaat het startbewijs waarschijnlijk alsnog naar de vijfde plaats van het NK.

500 meter

Op de 500 meter eerder op de dag zegevierde Wüst met een klein verschil. Ze was met een tijd van 39,52 een fractie sneller dan Ter Mors (39,56). Ook Valkenburg kende een sterke start en bleef als enige andere schaatsster onder de veertig seconden (39,97).

De dames werken zondag de laatste twee afstanden van het allroundkampioenschap af. Dan staan de 1500 meter en de afsluitende vijf kilometer op het programma.