HEERENVEEN – Jeroen Otter maakte er geen geheim van. Zijn pupil Jorien ter Mors reed zo’n sterke 500 meter dat ze titelkandidaat is op het NK allround in Heerenveen.

Door Nando Boers

"Ik had van tevoren ook tegen haar gezegd: 'Jij gaat hier winnen.'"

Ter verduidelijking benadrukte Otter het nog maar eens: "Ja, het toernooi." Ter Mors haar tijd van 39,56 werd alleen door Ireen Wüst verbeterd. De schaatsster van TVM kwam tot 39,52.

Ter Mors rijdt het NK om fysiek en mentaal uitgedaagd te worden, vertelde Otter in de catacomben van het ijsstadion Thialf. Om goed voorbereid op het EK (18 januari in Malmö) en WK shortrack (8 maart Debrecen) te zijn.

Otter: "Het is kunstmatige druk. En om onszelf niet voor paal te zetten hebben we vorige week maar weer een keer de 500 geoefend."

Dat was nodig ook omdat shorttracksters Ter Mors niet gewend is aan klapschaatsen. Otter zei: “Dat kan Jorien ook niet, rechtuit schaatsen.”

Mocht Ter Mors zich via een plaats bij de eerste vier kwalificeren voor het EK allround, over twee weken in Heerenveen, wat gaat Ter Mors dan doen? Otter: “Misschien dat we dat maar niet gaan doen. Jorien is allereerst shorttrackster.”