BERLIJN - De Duitse Claudia Pechstein gaat alsnog een schadeclaim indienen bij de internationale schaatsunie ISU en de Duitse schaatsbond DESG.

De inmiddels veertigjarige vijfvoudig olympisch kampioene vindt dat ze in 2009 onterecht voor twee jaar is geschorst voor doping. De hoogte van de schadeclaim ligt volgens haar advocaat boven het miljoen.

De ISU schorste Pechstein destijds omdat haar bloedpaspoort te veel wisselende waarden gaf. De Duitse voerde diverse processen om haar onschuld aan te tonen en de schorsing terug te draaien, maar zonder succes.

Grote fouten

Pechstein heeft de gerenommeerde advocaat Thomas Summerer in de arm genomen om de claim juridisch kracht bij te zetten. Hij slaagde er in het verleden in de Duitse atlete Katrin Krabbe in een soortgelijk geval aan een hoge schadevergoeding te helpen.

''Beide gevallen vertonen grote gelijkenissen. Het gaat ook hier om grote fouten van een internationale sportbond en het schenden van grondrechten'', zegt Summerer in de Berliner Morgenpost. ''De ISU is destijds tot een overhaast oordeel gekomen en dat is zeer laakbaar. De claim zal een bedrag zijn van zeven cijfers. De kans op succes acht ik groot.''