UTRECHT - Ingmar Berga is woensdag in Utrecht Nederlands kampioen marathonschaatsen op kunstijs geworden.

De schaatser van de BAM-ploeg was de snelste van een kopgroep van vier. Het zilver ging naar Bart de Vries, net voor Jouke Hoogeveen. Frank Vreugdenhil bleef buiten de medailles.

Voor Berga was het zijn tweede nationale titel. Vijf jaar geleden was hij in Amsterdam al eens de beste van het land.

Het NK eindigde op het ijs van de Vechtsebanen in een slijtageslag. De loodzware ijsvloer eiste een berg slachtoffers. Slechts zeventien van de 62 gestarte rijders haalden uiteindelijk de finish.

In dat slagveld bleef Berga fier overeind. De 28-jarige Drent maakte deel uit van een kopgroep van zes schaatsers die een ronde voorsprong nam. Twee rijders vielen daar uit weg, waarna de resterende vier om de titel mochten strijden.

''Ik had de meeste angst voor Frank Vreugdenhil", bekende Berga. ''Hij heeft dit seizoen al twee keer gewonnen en kan mij kloppen in de sprint."

Cruciaal moment

Het cruciale moment was het ingaan van de laatste bocht. ''Die wilde ik als eerste ingaan’’, stelde Vreugdenhil. ''Dan had ik de beste kans om hier de titel te pakken.’’

Maar Berga had dat besef ook: ''Binnen de ploeg was dit scenario doorgesproken. Ik moest hoe dan ook zorgen dat ik als eerste in die bocht zat. Dat lukte me uiteindelijk net.’’

De Drent - ook al eens Europees kampioen skeeleren op de marathon - stond alweer twee jaar droog. Zijn overgang naar de BAM-ploeg van coach Jillert Anema ziet hij als de beste stap die hij kon maken.

Berga: ''Ik moet veel 'knechten' binnen de ploeg, meer dan ik gewend was. Maar bij een team als BAM weet je dat de kans op een overwinning altijd komt. Vandaag kreeg ik de kans en kon ik het afmaken.’’ En met een lachje: ''Gelukkig maar, want anders was ik zelf misschien afgemaakt.’’