HOOFDDORP - Michel Mulder is vooralsnog de enige Nederlander die dit seizoen op de 500 meter onder de 35 seconden reed. Ook zaterdag lukte hem dat bij de Essent ISU World Cup in Nagano, met een tweede plaats als gevolg. Een verrassing was dat voor de rijder zelf allerminst. 

"Ik voelde me de hele week al goed, dus ik wist dat ik het kon. Ik ben blij dat ik gedaan heb wat ik in mijn hoofd had. Het was een mooie. 34.9 staat toch net iets leuker dan een tijd in de 35", zegt Mulder in gesprek met de NOS.

Een extra motivatie voor een goede prestatie in Japan was voor Mulder het feit dat hij tijdens de wereldbekerwedstrijd in Heerenveen bij de start onderuit ging op de 500 meter.

"Ik stond wel aan de start met het gevoel dat ik iets goed te maken had. Ik was heel getergd. Toen ik de eerste tien meter door was, dacht ik: gas op het ijs!"

Podium

Mulder had al vrij snel door dat hij met zijn tijd mee ging doen om de zege. "Ik had een beetje naar de B-groep gekeken en daar waren de tijden niet heel bijzonder, dus ik had wel verwacht dat mijn tijd goed genoeg was voor het podium, maar toen ik Koskela zag rijden dacht ik wel: oei, dat is nog wel een verschil", doelt hij op de evenaring van het baanrecord van Joji Kato door de Fin.

Niet alleen de zilveren plak, maar ook zijn constantheid zorgt ervoor dat Mulder niet anders dan tevreden kan zijn.

"Ik ben blij dat mijn basisniveau zo erg gegroeid is dat ik met een goede rit weer een 34.9 rijd. Het is wel een beetje een omschakeling vergeleken met vorig jaar. Toen was ik al heel blij als ik 35 laag reed."