HEERENVEEN - Christine Nesbitt vindt het onzin dat er in Nederland wordt geklaagd over de veroudering van Thialf.

Door Anne Joldersma

"Ik weet dat de Nederlandse schaatsers een supermodern stadion 'eisen'. Maar als je het mij vraagt, zeuren ze een beetje", zegt de Canadese in het NUsport-magazine.

Nesbitt, die zondag in actie komt op de 1500 meter bij de World Cup in Astana, houdt er juist van om in Heerenveen te schaatsen. "I love Thialf! Het is geweldig om daar te schaatsen, het zit vol geschiedenis. En de faciliteiten zijn er de laatste jaren duidelijk verbeterd."

De olympisch kampioene op de 1000 meter ziet dat er minder mensen op de tribune zitten, maar maakt zich geen zorgen om de toekomst van het schaatsen. "Ik merk wel dat het schaatsen aan populariteit verliest, maar ik hoorde laatst zelfs iemand zeggen dat de sport aan het doodgaan is."

"Dat denk ik niet. Ik snap ook niet dat het langebaanschaatsen geen groter publiek aanspreekt. Als men aan mij vraagt wat de sport inhoudt, zeg ik altijd dat het de winterversie van hardlopen is. En mensen zijn gek op atletiek."

Lees het complete interview met Nesbitt in het NUsport-magazine, dat nu in de winkels ligt, online bestelbaar en op de iPad vekrijgbaar is.