AMSTELVEEN - Rhian Ket was opgelucht nadat hij door de geschillencommissie van de KNSB in het gelijk gesteld was. Maar van enige blijheid was geen sprake bij de 28-jarige schaatser.

Door Anne Joldersma

"Het is heel jammer dat dit heeft moeten plaatsvinden. We hebben duidelijke regels, maar die zijn door de bond verkeerd geïnterpreteerd."

Ket en collega-schaatser Thomas Krol stapten na afloop van de NK afstanden naar de geschillencommissie omdat schaatsbond KNSB had besloten het tweetal te veroordelen tot een skate-off om ook de gehinderde Pim Schipper 'een eerlijke kans te geven om plaatsing voor de World Cup af te dwingen'.

Schipper werd zaterdag op de 1500 meter in zijn race gehinderd door Koen Verweij die vervolgens gediskwalificeerd werd, maar wel de snelste tijd noteerde.

De KNSB besloot om de aanwijsplek toe te kennen aan Verweij en de nummers vier van de uitslag, Ket en Krol die in exact dezelfde tijd over de finish kwamen, samen met Schipper en nummer zes Lucas van Alphen opnieuw te laten schaatsen.

Volgens Ket en Krol ging dat tegen de reglementen in omdat Schipper, en diens coach Jac Orie, niet al op de wedstrijddag aangaven gebruik te maken van de reskate, waar ze recht op hadden.

Oneerlijk

"Ik vind het heel jammer voor Pim, echt klote", reageerde Ket na afloop van de zitting van de geschillencommissie, "maar als de KNSB de situatie rondom hem zo vervelend vindt, dan hadden ze Verweij een skate-off tegen Schipper moeten laten rijden om te zien wie de aanwijsplek kreeg. Nu worden wij erbij betrokken en ik begrijp dat niet."

Volgens de directeur sport van de KNSB Arie Koops, die bij de zitting de schaatsbond vertegenwoordigde, is er echter een principieel verschil tussen een reskate en een skate-off. "Iemand die gehinderd is, mag opnieuw rijden volgens de reglementen. Minimaal na dertig minuten en in principe op dezelfde dag."

De beleidsman benadrukt echter dat de reskate bedoeld is voor mensen die zelf in de fout gaan en niet voor mensen die door andere omstandigheden, zoals gehinderd worden op een kruising. "Je moet je ook afvragen of opnieuw schaatsen op dezelfde dag vanuit fysiologisch oogpunt wel eerlijk is."

Orie

Ket denkt dat de ware reden achter de skate-off tussen vier rijders echter te vinden is bij schaatscoach Orie. "Ik weet wel waarom hiervoor gekozen is. Orie denkt alleen maar in het belang van zijn eigen schaatsers en stelt zich weinig begripvol op tegenover andere atleten."

"Hij durft een skate-off tussen Verweij en Schipper niet aan omdat hij weet dat Koen Pim op drie seconden rijdt. Hij gaat dus akkoord met de aanwijsplek voor Verweij als Schipper een extra kans krijgt in een skate-off tegen ons. Hij gebruikt het als wisselgeld en ik vind het heel jammer dat de bond daarin is meegegaan."

"De KNSB is bang voor de uitlatingen van Orie in de pers. Hij praat alles in zijn eigen straatje. Eerst was Antoinette de Jong (de Jong Oranje-rijdster die door Orie als A-junior graag bij zijn ploeg was gehaald ondanks dat de reglementen niet toestaan dat junioren voor merkenteams rijden red.) daar de dupe van."

"Vervolgens was Mark Tuitert een klootzak omdat hij na tien jaar eindelijk eens voor een andere coach koos. En nu moeten wij het ontgelden. Ik heb ook begrepen dat er een hele felle discussie is geweest tijdens de NK afstanden tussen Erik Bouwman (bondscoach Jong Oranje red.) en Orie in bewoordingen die niet bij de sport passen.''

''Overigens mag het wel duidelijk zijn dat Orie verder een ontzettend goede schaatscoach is."

Tweede aanwijsplek

Koops benadrukt echter dat er binnen de reglementen ruimte was om de beslissing voor een skate-off te maken en dat de bond er daarom voor koos. "We zijn er uiteindelijk voor de schaatsers. We zijn ook niet tegen Rhian of tegen Thomas. Maar we moeten ook de belangen van Pim en Lucas vertegenwoordigen."

Volgens de directeur sport zal de uitspraak van dinsdag verregaande gevolgen hebben voor de schaatsreglementen. "Vooral met het oog op het komende olympische traject. Het Olympisch Kwalificatietoernooi, eind 2013, zal een echte trial zijn. In principe eenzelfde opzet als de afgelopen NK afstanden."

"We willen dan niet weer in eenzelfde situatie terecht komen. We moeten heel goed gaan omschrijven in welke gevallen wij van de uitslag mogen afwijken. Nu is het zo dat iemand er op de kruising afgereden wordt en hij vervolgens geen kans meer heeft.''

''Dat gaat ons geen tweede keer overkomen. Misschien moeten we wel een tweede aanwijsplek creëren."

Koops: "Het doel is om een reglement te maken dat zo dicht mogelijk bij de sport blijft, maar waardoor wel de beste schaatsers aan de start van de grote toernooien verschijnen en iedereen een eerlijke kans krijgt. Samen met de atleten en de coaches moeten wij dat document gaan opstellen."

Voorbarig

Ket, die namens de atleten deel uitmaakt van de stuurgroep topsport van de KNSB en ook secretaris is van de atletenvereniging, waarschuwt echter dat een dergelijke verandering er niet zomaar zal komen.

"Het lijkt me voorbarig dat Koops nu stelt dat er nieuwe regels moeten komen. De huidige regels zijn heel duidelijk. Er is de mogelijkheid voor een reskate, maar daar moet je dan wel gebruik van maken. Dat hebben Schipper en Orie niet gedaan. Nu de regels aanpassen lijkt me niet wenselijk."

Overigens benadrukt Ket, die meetraint met Jong Oranje waar ook Krol als neo nog deel van uitmaakt, dat er verder geen kwaad bloed zitten tussen de schaatsers en de bond. "We zijn allemaal volwassen mensen. Dit is een zakelijk iets, er was onenigheid, maar morgen gaan we gewoon weer met elkaar verder."

Koops wenste zowel Ket als Krol veel succes bij de komende wereldbekerwedstrijden.