AMSTELVEEN - Er zal geen skate-off plaatsvinden om het laatste startbewijs op de 1500 meter voor de komende wereldbeker te verdelen. Schaatsers Rhian Ket en Thomas Krol werden dinsdagavond door de geschillencommissie van de KNSB in het gelijkgesteld en zullen de eerste twee World Cups onderling verdelen.

Door Anne Joldersma

De schaatsbond besloot voor woensdagochtend een skate-off op het programma te zetten omdat de tijdens de NK afstanden gediskwalificeerde Koen Verweij een aanwijsplek kreeg toebedeeld.

Ket en Krol eindigde tot op de duizendste in de exact zelfde tijd op de gedeelde vierde plaats en leken daarbij allebei verzekerd van een startbewijs. Doordat beide schaatsers vanwege de toevoeging van Verweij een plek opschuiven besloot het tweetal om het startbewijs voor de eerste twee World Cups in Heerenveen en Kolomna te verdelen. De snelste van de twee zou dan starten bij de derde wereldbeker in Astana.

De KNSB besloot echter een skate-off te organiseren om de door Verweij gehinderde Pim Schipper, die als zevende eindigde, een nieuwe kans te geven op het felbegeerde ticket. Ook de nummer zes Lucas van Alphen werd uitgenodigd voor de skate-off.

Reskate

De geschillencommissie oordeelde echter dat Schipper een kans had op een reskate en die na afloop van de wedstrijd niet benut heeft. Het argument van de KNSB dat het vanuit fysiologisch oogpunt geen reële mogelijkheid was om meteen na afloop opnieuw te schaatsen, werd van tafel geveegd. De skate-off werd daarbij als 'wassen neus' omschreven door de geschillencommissie.

Door het besluit zal Ket van start gaan op de 1500 meter in Kolomna, Krol zal starten in Heerenveen. Kjeld Nuis, Renz Rotteveel, Maurice Vriend en Verweij waren al zeker van een startbewijs.

Overigens deelt Ket ook een startbewijs voor de internationale wedstrijden op de duizend meter. Op die afstand heeft hij de World Cups verdeeld met Michel Mulder, met wie hij eveneens de exact zelfde tijd deelde. 

Ket rijdt de 1000 meter in Heerenveen. Mulder rijdt twee 1000 meters in Nagano en beide kunnen ze er een rijden in Harbin.