HOOFDDORP - Rhian Ket en Thomas Krol stappen naar de geschillencommissie van de KNSB.

De twee schaatsers die afgelopen zaterdag bij de NK afstanden op de 1500 meter in exact dezelfde tijd over de streep kwamen, zijn het niet eens met het besluit van de schaatsbond om ook Lucas van Alphen en Pim Schipper toe te laten tot de skate-off van komende woensdag.

De KNSB besloot maandag een skate-off te organiseren om te bepalen wie het laatste startbewijs voor de eerste serie wereldbekerwedstrijden krijgt. Dit was nodig omdat het vierde ticket zondagavond werd toegewezen aan Koen Verweij die aanvankelijk gediskwalificeerd werd op de schaatsmijl.

Hij hinderde Schipper op de kruising maar noteerde wel de snelste tijd. Door zijn diskwalificatie ging de nationale titel naar Kjeld Nuis, maar de KNSB is van mening dat Verweij Nederland wel op het internationale podium hoort te vertegenwoordigen.

Reserve

Omdat Ket en Krol tot op de duizendste dezelfde tijd noteerden was een skate-off onvermijdelijk. De schaatsbond besloot echter ook de gehinderde Schipper, die in eerste instantie geen reskate aanvroeg, een nieuwe kans te geven. Hij eindigde als zevende.

Omdat nummer zes Lucas van Alphen als reserve stond aangemerkt moet ook hij deelnemen aan de skate-off. Volgens directeur sport Arie Koops is Van Alphen immers belanghebbende in de skate-off.

''Ik weet van Rhian dat hij het er niet mee eens is dat Van Alphen en Schipper ook nog een kans krijgen. Wij denken echter dat dit de eerlijkste manier is om het laatste startbewijs te vergeven", liet Koops in een reactie weten.

Sportieve prestaties

Volgens Ket en Krol, die vertegenwoordigd worden door belangenorganisatie NL sporter, wijkt de KNSB met het toelaten van Schipper en Van Alphen af van de eigen regels.

"Er wordt ten nadele van twee rijders afgeweken van de vastgestelde normen op een manier waarin niet is voorzien. Ket en Krol vragen de Geschillencommissie nu om het besluit te herzien", aldus NL sporter in een persverklaring.

De belangenorganisatie is daarbij van mening dat de skate-off de schaatsers te veel belemmert in hun voorbereiding op de komende wereldbekerwedstrijden als er nog een extra race moet worden afgewerkt. "Het kan niet de bedoeling zijn dat een en ander ten koste gaat van de sportieve prestaties."

Nuis

Nationaal kampioen Nuis is verzekerd van deelname aan de eerste serie wedstrijden in de Essent ISU World Cup. Ook nummer twee Renz Rotteveel en nummer drie Maurice Vriend zijn verzekerd van een startbewijs, evenals de door de KNSB aangewezen Verweij. De eerste wereldbeker staat komend weekeinde op het programma in Thialf.

Ook op de 1000 meter deelden twee schaatsers de vijfde plaats met precies dezelfde tijd: Michel Mulder en opnieuw Ket.

Beide rijders laten het op deze afstand niet tot een skate-off komen, maar hebben in overleg besloten de komende 1000-meterraces in het wereldbekercircuit te verdelen.