HEERENVEEN - Terwijl ploeggenoot Kjeld Nuis naar zijn tweede titel bij de NK afstanden reed, greep wereldkampioen sprint Stefan Groothuis naast zijn laatste kans op een Essent ISU World Cup-ticket. De dertigjarige veteraan wil echter niet spreken over een wisseling van de wacht.

Door Anne Joldersma

"Kjeld doet het heel goed, vooral zijn 500 meter vond ik sterk", beschreef Groothuis de prestaties van zijn ploeggenoot die naast de titels op de 1000 en de 1500 meter ook een wereldbekerticket pakte op de kortste sprintafstand.

"Hij verdient het, maar ik ben niet bang dat ik hem in de toekomst niet meer kan verslaan."

"Hij is zeker één van de jonge jongens die mij nu het vuur aan mijn schenen leggen, maar de jongere schaatsers moeten eerst nog laten zien dat ze over een langere periode consequent 1.08,5's kunnen noteren. Hoewel Kjeld dat al aardig lukt. En als zij 1.07 gaan rijden? Dan moet ik er een schep bovenop doen."

Uitstraling

Met Nuis krijgt het schaatsen een kampioen die de nodige uitstraling heeft en daarmee de voor sommigen gewenste verjonging met zich mee brengt. Groothuis zit daar niet mee.

"Kjeld en ik zijn anders, hij is meer met zijn imago bezig. Overigens is hij daar wel oprecht in, het is niet gespeeld. Hij is gewoon wat meer een showman. Maar ik ben wie ik ben en ik ga ervan uit dat ik hem er in de toekomst bij de belangrijke toernooien vanaf kan schaatsen."

Voorlopig zal de tweevoudig wereldkampioen echter vanaf de zijkant moeten toekijken. Op zowel de 500 als op de 1000 meter wist hij niet bij de vijf snelste schaatsers te komen. De 1500 meter liet hij zelfs helemaal schieten omdat hij nog altijd kampt met de gevolgen van een virusinfectie.

Niets te zoeken

"In de training liep de duizend meter al stroef, dan weet je dat je op de 1500 niets te zoeken hebt. Ik heb er nog niet over nagedacht wat er nu moet gebeuren. Als je op voorhand al met dat soort scenario's bezig bent, ga je ook niet harder schaatsen."

"Ik moet nu eerst zorgen dat ik weer helemaal fit word. Dat is ook het enige positieve hiervan. Ik heb in ieder geval de tijd om fysiek alles weer op de rit te krijgen. Maar het is wel jammer dat ik geen World Cup rijd. Dan mis je toch het wedstrijdritme."