HEERENVEEN - Na misgelopen tickets op de 500 en de 1500 meter sprak Annette Gerritsen al over een rampscenario als ze ook op de duizend geen uitverkiezing voor de World Cup wist af te dwingen.

Door Anne Joldersma

Haar negende plaats van zondag betekent dat de Activia-schaatsster tot begin januari geen grote wedstrijd zal rijden.

"De noodtoestand is bereikt", kon de 27-jarige Gerritsen er nog met een lach uit gooien. "Natuurlijk is het waardeloos dat ik de eerste serie wereldbekerwedstrijden mis. Maar goed, hier moet ik mee verder. We zullen straks gaan overleggen wat we nu gaan doen."

De blondine kampte, net als bijna de volledige selectie van trainer Jac Orie, in de aanloop naar het nieuwe seizoen met een virusinfectie. "Ik kom nu duidelijk nog te kort in de laatste rondjes", analyseert Gerritsen.

"Maar ik heb wel het gevoel dat het steeds beter gaat, ook dit weekeinde weer. Alleen de laatste rondjes zijn gewoon nog niet wat ze moeten zijn. Maar goed, ik moet hier nu het positieve uithalen. Het geeft me wel de tijd om een flink trainingsblok in te ruimen."

Flinke verrassingen

Volgens de Activia-dame was het op voorhand lastig een ticket af te dwingen door het hoge niveau onder de Nederlandse dames op de kortere afstanden. "Laten we wel wezen, de rest rijdt gewoon ontzettend goed. Als je kijkt wie er nog meer niet mogen, zitten er flinke verrassingen tussen", doelt ze op onder anderen Ireen Wüst die eveneens niet bij de beste vijf schaatssters zat op de duizend meter.

"Het niveau in de breedte is superhoog. Op negentig procent rijden kan gewoon niet. Je moet in supervorm zijn anders gaat iemand anders met het ticket ervandoor. De strijd is superhard, maar het is wel leuker als je ook daadwerkelijk met die strijd mee kan doen."

Fijn

De kans is aanwezig dat Gerritsen alsnog naar de wereldbekerwedstrijden in Azië afreist om samen te zijn met ploeggenotes Laurine van Riessen en Diane Valkenburg die beiden een sterk NK afwerkten.

"Vooral Laurine zou het fijn vinden als ik mee ga en eerlijk gezegd voel ik daar ook wel wat voor. Het is fijn om met die meiden te trainen en anders zit ik hier ook maar in mijn uppie. Of ik moet met Stefan Groothuis trainingsrondjes gaan rijden..."

"Een trip naar Azië hoeft ook zeker niet slecht te zijn. Zo'n Astana hoeft voor mij bijvoorbeeld niet, maar Japan is altijd wel leuk. Maar goed, zo kijk ik er tegenaan. Ik moet alles nog met Jac gaan overleggen."