HEERENVEEN – De 1000 meter van Marrit Leenstra op de NK afstanden liep niet eens gesmeerd. Toch won ze.

“Het schaatsen ging niet zo gemakkelijk als ik gewild had”, zei de rijdster van Team Van Veen.

“Ik was gespannen voor het weekend. De 1500 meter zat wat tegen en de eerste 500 meter ook. Maar gelukkig kon ik op de tweede wel wat laten zien. En dan het weekend afsluiten met een titel. Daar ben ik blij mee, daarom voelt het als een opluchting.”

Op de 1000 meter zag Leenstra verrassende namen in de top vijf. “Er werd door de jonkies, of nee, de 'nieuwe schaatsers' heel hard gereden. Het niveau is in de breedte omhoog gegaan”, denkt ze.

Eén van die nieuwe schaatssters is Lotte van Beek, ploeggenoot van Leenstra. De jonge Van Beek werd tot genoegen van Leenstra tweede. “Tot nu was ik de betere, maar nu laat ze zien dat ze het ook kan. Dat is ook voor mij goed”, constateert ze.

Met Van Beek heeft Leenstra iemand met wie ze op snelheid goed kan trainen en met wie ze samen de Essent World Cup-cyclus in kan. “Vorig jaar was ik de enige die naar de World Cups mocht.”

Onduidelijk

Nu mag ze niet alleen met Van Beek, maar sowieso ook met Maurice Vriend en Renz Rotteveel.
Of Koen Verweij ook mee mag, is nog onduidelijk. Hij reed de snelste 1500 meter, maar werd gediskwalificeerd. Wellicht wijst de KNSB hem alsnog aan, maar dat wordt pas later zondag besloten.

Het is in ieder geval duidelijk dat de ploeg van Van Veen in goede vorm verkeert. Leenstra: “We wilden er dit toernooi wel staan. Je kan wel zeggen dat je op de WK’s wil pieken, maar je moet je eerst plaatsen.”

Sponsor

De ploeg van Leenstra is nog altijd op zoek naar een geldschieter, maar Leenstra maakt zich niet al te druk. "Ik wilde er in de zomer niet teveel mee bezig zijn." Of de prestaties van haar en haar ploeggenoten een sponsor over de streep zullen trekken, weet ze niet. "Als we slecht hadden gereden dan in ieder geval niet", lachte ze.

De ploeg heeft alle zeilen bij moeten zetten om het financieel te regelen. De begeleiding werkt voor een groot deel op vrijwillige basis en de schaatsers steken zelf ook geld in de ploeg.

"Lotte, Koen en ik betalen de krachttrainer", legde ze uit. "Renz en Maurice hebben geen stipendium, dus die hoefden niet mee te betalen. Maar ook zij hebben kosten genoeg, hoor."

Op die manier proberen staf en schaatsers de zaken te regelen zolang er zich nog geen sponsor heeft aangediend. Ondertussen houdt Leenstra vertrouwen dat het wel goed komt. "Ik neem aan dat bedrijven nu wel de potentie zien."