HEERENVEEN - Met drie tickets voor de wereldbeker en twee nationale titels was Kjeld Nuis de gevierde man bij de NK afstanden. In tegenstelling tot bij de 1500 meter klokte hij op de duizend wel de snelste tijd. Een ander gevoel geeft het hem niet. "Een titel is een titel."

Door Anne Joldersma

"Die tijd op de 1500 meter, maakt me niets uit", doelt de net 23-jarige schaatser op het feit dat Koen Verweij op de 1500 meter weliswaar sneller was dan hij, maar uit de uitslag werd geschrapt omdat hij de ploeggenoot van Nuis, Pim Schipper, op de kruising had gehinderd.

"Het belangrijkste is dat de drie tickets voor de World Cup binnen zijn. Het is nog mooier dat er twee titels bij zitten. Hoewel ook deze race nog nog niet perfect was, hij zat vol met schoonheidsfoutjes. Ik zat echt te harken naar de finish. Dat verdient niet de schoonheidsprijs."

Nuis moet het bij de eerste Essent ISU World Cups doen zonder zijn trainingsmaatje Stefan Groothuis die op zowel de vijfhonderd meter als de duizend meter naast een uitverkiezing voor de eerste serie met internationale wedstrijden greep.

"Natuurlijk is het jammer dat Stefan er niet bij is, maar ik krijg er met Pim een goede trainingsmaat voor terug. Maar schrijf Stefan zeker niet af, die staat er aan het einde van het seizoen echt wel weer."

Grote afwezige bij de NK afstanden in Thialf was Mark Tuitert die vlak voor de afstandskampioenschappen geblesseerd raakte. De olympisch kampioen op de 1500 meter maakte afgelopen zomer een veel besproken overstap van de ploeg van Nuis naar het rivaliserende Beslist.nl van coach Gerard van Velde. Nuis had hem er graag bij gezien.

"Natuurlijk vind ik het jammer dat Mark er niet is. Ik gun niemand een blessure en ik rijd hem er liever hier af dan dat hij thuis zit. Ik wil graag laten zien dat ik sneller ben."

Onzin

Nuis is verder niet te veel met de veelbesproken rivaliteit tussen de ploegen van Brand Loyalty en Beslist.nl bezig. Zo vindt hij het onzin dat er schaatsers zijn die het aantal World Cup-plaatsen per ploeg bijhouden in een onderlinge competitie.

"Er is zeker sprake van een gezonde rivaliteit tussen ons, maar dát slaat nergens op. Het maakt me ook helemaal niet uit of ik van iemand van Beslist.nl win of van iemand van TVM. Ik wil gewoon winnen, het maakt me niet uit van wie."

Door zijn drie World Cup-tickets moet Nuis met coach Jac Orie een planning gaan maken voor wat hij wel en wat hij niet gaat rijden. "Als je het mij vraagt, rijd ik alles. Maar dat is mijn eerste reactie", blikte hij alvast vooruit op de komende wereldbekers.