HEERENVEEN - Net als op de 1500 meter van vrijdag greep Annette Gerritsen zaterdag ook naast een wereldbekerticket op de 500 meter bij de NK afstanden. De schaatsster van Activia moet vrezen voor een scenario waarin ze tot eind december geen grote wedstrijd kan schaatsen.

Door Anne Joldersma

"Als ik morgen ook op de 1000 meter geen ticket voor de World Cup haal, zou ik dat wel een ramp vinden", liet Gerritsen in de catacomben van Thialf optekenen.

Na een teleurstellend verlopen vorig seizoen keerde de blondine afgelopen zomer terug bij haar oude trainer Jac Orie, maar duidelijke verbetering is nog niet zichtbaar.

"Het klopt gewoon nog niet helemaal", licht de 27-jarige schaatsster, die in de aanloop naar het nieuwe seizoen ook te kampen had met een virusje, toe.

"Het gaat nu wel weer elke rit beter, maar zowel technisch als conditioneel gezien is het gewoon nog niet goed genoeg. Maar goed, geen excuses."

Analyseren

Het feit dat zij alleen op de 1000 meter nog een kans heeft, brengt geen extra druk mee voor Gerritsen. "Maar ik had deze wel graag meegepakt. Ik ga dit vanavond met Jac goed analyseren en dat meenemen naar morgen."

"Ik zit gewoon nog niet op mijn oude niveau waar ik met Thijse (Oenema, red.) en Margot (Boer) mee kan strijden om de prijzen. Ik hang nu rond plek vijf, zes waar het aankomt op een tiende van een seconde. En daar wil ik zo snel mogelijk weer weg, terug naar de bovenste plaatsen."

Van Riessen

Ploeggenote Laurine van Riessen is ervan overtuigd dat Gerritsen de weg naar boven weer zal inslaan. "Het is echt heel zonde dat ze hier geen ticket pakt", verklaarde de Activia-dame, die achter Oenema en Boer derde werd. "Maar ze rijdt steeds beter, ik denk dat ze op de goede weg is."

Zelf had Van Riessen genoeg te vieren. Dankzij een matige slotronde greep ze vrijdag naast een plaats bij de beste vijf op de 1500 meter. Op de 500 meter werd wel overtuigend een startbewijs voor de Essent ISU World Cup gepakt.

"Maar de 1500 meter reed ik gister ook al goed. Voor mijn doen dan. Tot 1100 meter ging het prima. Vorig jaar reed ik die afstand ook maar een paar keer en deze was aanmerkelijk beter. Jammer dat het geen ticket opleverde."

Van Riessen behoort zondag wel tot een van de kanshebbers op de kilometer. "Het gaat nu gewoon lekker. Ik ben blij met hoe ik nu schaats, echt een verschil met vorig jaar. We hebben ook wat dingen aangepast in de training."

"Een jaar terug had ik gewoon iets te veel getraind voor het begin van het seizoen. Daar hebben we afgelopen zomer goed op gelet. 38,5 is nu gewoon goed. Ik moet morgen gewoon rijden zoals ik vandaag deed. Dan zie ik wel hoe ver ik kom."