HEERENVEEN - In een onderling duel met Diane Valkenburg dolf Ireen Wüst het onderspit. Hoewel de tweede plaats meer dan genoeg was voor een uitverkiezing voor de Essent ISU World Cup was de tweevoudig olympisch kampioene niet geheel te spreken over haar prestatie.

Door Anne Joldersma en Erik van Lakerveld

"Het was een degelijke race, maar ik kan niet heel tevreden zijn want technisch gezien reed ik slecht", analyseerde de Brabantse na afloop.

"Ik reed als het ware voor mijn lijf uit, eerst mijn schouders, dan mijn heup erachteraan. Dat kost energie die ik in de laatste rondes nodig heb."

De drie kilometer blijft bij tijd en wijlen een hoofdpijndossier voor Wüst. "Ik heb een haat/liefde-verhouding met de drie kilometer. Aan het begin van het seizoen moet ik altijd zoeken op deze afstand, maar als ik hem eenmaal heb, dan gaat het hard."

Olympisch kampioen

Daarbij maakt Wüst de verwijzing naar het seizoen waarin ze olympisch kampioen werd op 3.000 meter in Turijn. "Toen reed ik in Thialf ook nog een tijd van 4.20. Vorig jaar was het bij de NK afstanden nog 4.11."

"Ik rijd vandaag nog steeds 4.06. Een degelijke race, ik ben dan ook matig tevreden. Maar het is terecht dat ik een schop onder mijn kont krijg van de trainers."

"Het kan en het moet beter. Maar goed, dit is Wüst aan het begin van het seizoen. Altijd zoeken. Ik heb wel het gevoel dat ik er nu goed voor sta op deze afstand."

Doseren

Valkenburg sprak van een superrit na haar winst op de drie kilometer. "Je probeert altijd je beste race te rijden en vandaag was het echt een goede."

In het verleden had Valkenburg nog wel eens moeite met de laatste ronden van de drie (en vijf) kilometer. Bij de NK afstanden van twee jaar geleden kwam ze op de laatste kruising nog door vermoeidheid ten val. "Zo heb ik vaak een drie en een vijf gereden: dat ik er te hard in ga."

Nu was haar race goed opgebouwd. "Ik heb geleerd om beter te doseren", gaf ze toe. "Daar heeft Jac een groot aandeel in gehad. Samen werken we aan een mooi schema."

Ze liet zich daardoor ook niet afleiden door Ireen Wüst die snel startte. "Het maakt me niet uit wat Ireen doet. Ik rijd mijn eigen race."