HEERENVEEN - Stefan Groothuis kampte de afgelopen weken met de gevolgen van een virusinfectie en verscheen daardoor niet met een optimale voorbereiding aan de start van de 500 meter bij de NK afstanden. De regerend wereldkampioen sprint greep zelfs naast een ticket voor de eerste serie wereldbekerwedstrijden.

Door Anne Joldersma

"Ik verknalde het volledig bij de start", blikte Groothuis terug op de tweede omloop waar hij traag vertrok en een misslag maakte.

"Ik wil de starter niet de schuld geven want ik doe het zelf, maar we moesten echt lang wachten. Ik reageerde vervolgens te laat en maakte ook nog eens die misslag. Dan kan je het vergeten, dat kost je zo drie, vier tienden van een seconde."

Voor een dergelijke fout is in Nederland tegenwoordig geen ruimte meer op de kortste sprintafstand. Tussen de kersverse Nederlands kampioen Michel Mulder (34,96 en 34,98) en de vijfde snelste tijd (Kjeld Nuis, 35,23) zat nog geen drie tiende verschil.

"Het niveau was hier vandaag ook ontzettend hoog", relativeerde Groothuis. "Ik had hier 35,23 moeten rijden voor een ticket voor de World Cup. Dat was op voorhand al heel moeilijk geweest. Kijkend naar de laatste weken", verwees hij naar de recente virusinfectie, "was me dat niet zomaar gelukt."

Pluspunt

Toch bespeurde de wereldkampioen sprint ook een pluspunt. Het rondje dat volgde op de mislukte start verliep wel goed, een geruststelling met het oog op de duizend meter van zondag. "Maar daar is ook echt alles mee gezegd."

Volgens zijn coach Jac Orie stond Groothuis verkeerd bij de start waardoor het misging. Hij denkt echter dat Groothuis zondag alsnog een ticket voor de eerste wedstrijden in de Essent ISU World Cup gaat pakken.

"Ik geef hem morgen een dag rust en dan denk ik dat hij heel gevaarlijk gaat zijn op de duizend meter. Niet alleen voor een ticket, maar ook echt voor het podium."

Tussenbalans


Ook dit seizoen wordt er weer geturfd bij wedstrijden tussen de sprinters van Orie en concurrent Gerard van Velde van Beslist.nl. Voor Groothuis was het na de eerste krachtmeting van het seizoen, waarbij Beslist.nl-rijders Mulder en Hein Otterspeer eerste en derde werden, te vroeg om een tussenbalans op te maken.

"Zullen we dat niet doen na de eerste wedstrijd? Om nu al de score op te gaan maken is me wat te vroeg, maar als je het me dan toch vraagt kijk ik liever naar het aantal behaalde startbewijzen." In die categorie gaat de ploeg van Orie voorlopig met 3-2 aan de leiding ten opzichte van de mannen van Van Velde.