HEERENVEEN - Sven Kramer was oprecht verbaasd na zijn zege op de vijf kilometer op de NK afstanden. “Ik ben hier wel een beetje sprakeloos van", zei hij na zijn vijfde afstandsmedaille op de vijf kilometer.

Door Nando Boers

Kort na de overwinning op de eerste afstand van de NK afstanden in Heerenveen vertelde Kramer dat hij zich in de aanloop ‘serieus zorgen’ had gemaakt.

“Ik speel geen spelletjes", zei de schaatser die lang twijfelde over deelname aan het openingstoernooi van het jaar na een val van een schommel die hem een rugblessure opleverde. “Ja, ik kan wel zeggen dat ik trainingen heb gemist, maar je kunt ook zeggen: ‘Wat zeik je, je rijdt 6.17.”

Hij voegde daar aan toe beter te zijn dan vorig jaar, toen hij na een jaar inactiviteit terugkeerde op de schaatsbaan. “Ik ben ook heel veel beter dan een paar dagen geleden. Dit is wel een tikkie voor de concurrenten ja.”

Zijn coach was ook verbaasd over zijn pupil. In de catacomben van het ijsstadion zei ook Gerard Kemkers dat ze dit niet hadden verwacht. “Ik heb Sven in de wedstrijd duidelijk gemaakt dat hij kon gaan winnen.”

Kemkers was vooral te spreken over de manier waarop Kramer de concurrenten achter zich liet. “Vandaag heeft Sven op schaatskwaliteit gewonnen in plaats van vechtkwaliteit.”

Of hij zondag in actie komt op de tien kilometer is nog onduidelijk. De beslissing valt zaterdag. “Volgende week tijdens de World Cup rijd ik sowieso", zei Kramer.