ERFURT - Deze winter staat Jac Orie op het ijs met twee ploegen: een heren- en een damesteam. Voor zijn damesteam heeft hij aan de huidige drie dames niet genoeg. “We zijn op zoek naar twee dames”, zegt de coach die met zijn rijders op trainingskamp in Erfurt is.

Twee rijdsters is één meer dan de KNSB van de ploeg verwacht, want met vier rijdsters in de gelederen komt de ploeg in al aanmerking voor een licentie.

Normaliter geldt zes leden als minimum voor het verkrijgen van een ploeglicentie, maar de KNSB heeft Orie dispensatie gegeven om met vier dames het eerste seizoen in te gaan. Die uitzondering gaf de schaatsbond eerder ook aan de Liga-ploeg.

Dus moet Orie op zoek naar één rijdster, maar hij zet zelf in op twee nieuwe ploegleden. Dat is nog niet zo eenvoudig, want veel dames zijn al bij andere ploegen ondergebracht en het is niet mogelijk om jonge talenten bij zijn team te halen.

"Ik mag alleen mensen die dit jaar voor juli negentien geworden zijn", legt Orie uit. "Jongere meisjes mogen zelfs niet als stagiaire", vult Annette Gerritsen aan.

Toch hoopt Orie voor de KPN NK Afstanden in november de eerste van de twee dames aan zijn ploeg te kunnen toevoegen. "Eerst maar eens één dame vinden."