AMSTERDAM - Christine Nesbitt heeft de Oscar Mathisen-trofee gewonnen voor beste schaatser van het afgelopen seizoen. Ze volgt Bob de Jong op, de winnaar van vorig jaar.

De Noorse commissie die de schaatsoscar uitreikt was bijzonder onder de indruk van Nesbitts zegereeks bij de Essent World Cups op de 1000 meter.

Alle wedstrijden die ze reed won ze, wat haar automatisch de wereldtitel op deze afstand opleverde. Tijdens de WK afstanden won ze bovendien de 1500 meter.

Daarnaast sprak haar wereldrecord op de 1000 meter tijdens het WK sprint tot de verbeelding. Met 1.12.68 dook ze met 0.47 seconden onder het record van Klassen.

Ook ontging het de commissie niet dat Nesbitt zowel als sprintster als allroundster om de prijzen streed. Ze werd op een bijzonder nipte achterstand tweede op het WK sprint en behaalde brons bij het WK allround in Moskou.

Verschil

Het belangrijkste voor de commissie was de afstand die ze hierbij wist te nemen ten opzichte van haar concurrenten. Ze won alle 1000 meters afgelopen winter met meer dan een halve seconde voorsprong op de nummer twee.

Bovendien heeft Nesbitt sinds afgelopen seizoen vier van de vijf snelste 1000 meters op haar naam staan. Ze is daarnaast baanrecordhoudster op tien van de meest prominente ijsbanen in de wereld.

Nesbitt is de vierde schaatser uit Canada die de eer heeft om de schaatsoscar te winnen. Eerder ging de prijs naar Gaetan Boucher (1984), Cindy Klassen (in 2006) en naar Jeremy Wotherspoon (in 2008). 

Oscar Mathisen

De Oscar Mathisen-trofee wordt per seizoen uitgereikt aan de beste rijder of rijdster. De juryleden worden aangewezen door de Oslo Skoiteklub. Dit jaar bestond de commissie uit Laila Andresen, Tron Espeli, Hasse Farstad, Adne Sondral en Magne Teigen.

Nesbitt ontvangt een klein beeld van de Noorse schaatslegende Oscar Mathisen (1888-1954) als trofee.