AMSTERDAM – Met nog twee jaar voor de boeg is de schaatsbond KNSB al bezig met de selectie voor de Olympische Winterspelen van Sotsji.

De aanleiding is de selectie voor de Essent WK Afstanden van volgend weekend. Daar hebben zich twaalf heren voor geplaatst, terwijl op de Spelen er maar tien plekken te vergeven zouden zijn. Arie Koops, directeur sport bij de KNSB: ''We hebben eigenlijk teveel specialisten met medaillekansen.''

Om in de aanloop naar de Spelen een selectiesysteem dat eerlijk is en begrijpelijk voor de sporters, fans en ook de media wil Koops deze zomer al om de tafel met de betrokken partijen.

''We moeten er deze zomer met coaches, het NOC, maar ook met de schaatsers zelf over discussiëren wat een goed selectiebeleid zou kunnen zijn. Waarbij we proberen de kans op succes zo groot mogelijk te maken'', zegt Koops op schaatsen.nl.

Voor de Olympische Spelen van 2010 maakte de KNSB gebruik van een 'prestatiematrix' om de selectie te bepalen, maar of die ook voor 2014 zou werken weet Koops niet.

''Toen vielen er aan de onderkant wat makkelijker schaatsers af, maar dat is nu lastiger omdat er maar weinig tussen zitten die geen medaillekandidaat zijn.''