AMSTERDAM - Na lange en stroeve onderhandelingen over verlenging van de samenwerking tussen sponsor BAM enerzijds en coach Jillert Anema en zijn vier voornaamste pupillen anderzijds, zijn beide partijen er uitgekomen.

De voorzitter van het bestuur van de BAM-stichting achter de marathonploegen, Alfred Bolks, heeft dat donderdagochtend bevestigd tegenover NUsport.

"We zijn eruit. We hebben met BAM en Univé de continuïteit van het schaatsteam veilig gesteld."

De samenwerking wordt in ieder geval verlengd tot en met de Winterspelen van 2014 in Sotsji. De stichting ondersteunt Anema in zijn wens om zijn huidige marathonploeg om te toveren in een langebaanformatie die ook op de marathon uit de voeten kan.

Traject

In die visie zat Anema de afgelopen maanden niet op één lijn met Bolks.  "We hebben inderdaad verschillende karakters en meningen, maar dat mag ook. Het waren groeistuipen en die horen erbij", blikt Bolks terug op die periode.

"Het heeft elkaar uiteindelijk niet in de weg gestaan. Dit was een belangrijk traject en daar hebben we gewoon de tijd voor genomen."

"Ook met de trainer zijn we eruit en Jos Vaessen (die als ervaren sportbestuurder de afgelopen maanden een cruciale rol speelde in de onderhandelingen - red.) blijft als de directeur sportief verbonden aan de ploeg en een belangrijk klankbord voor Jillert. We moeten nog wel met de schaatsers individueel om de tafel gaan."

Toekomst

NUsport volgde de stroeve voortgang van de onderhandelingen de laatste tijd op de voet en sprak daar onder meer uitgebreid met Anema over.

In het interview gaf hij aan dat de toekomst van zijn ploeg niet op het spel stond, maar dat het enkel de vraag was of ook BAM daarbij betrokken bleef. "Volgend jaar rijd ik met Jorrit Bergsma, Bob de Jong, Arjan Stroetinga en Bob de Vries richting Sotsji", verklaarde de coach een week terug.

Pijn

De afgelopen seizoenen boekten onder meer Bob de Jong en Jorrit Bergsma, vooral op de tien kilometer, de nodige successen op de langebaan. Daarnaast wist Bob de Vries zich tot nationaal kampioen op de vijf kilometer te kronen.

De ploeg stelt richting de Winterspelen dan ook niet alleen de langste afstand als doel, maar vooral ook de vijf kilometer. Anema ziet de afstand als het onderdeel waarop ze de concurrentie "pijn kunnen doen".