DEN HAAG - Europees kampioene Carolina Kostner heeft zaterdagavond in Den Haag de Challenge Cup 2012 veroverd.

.De Italiaanse kunstrijdster nam in de afsluitende vrije kür ruim afstand van haar landgenote Valentina Marchei en de Amerikaanse Alissa Czisny.

Manouk Gijsman eindigde als zestiende. Met een eindtotaal van 113,15 punten voldeed ze niet aan de WK-limiet.

Bij de mannen zegevierde de Fransman Brian Joubert. De drievoudig Europees titelhouder kwam met een degelijke vrije kür uit op 227,28. In het korte programma moest de wereldkampioen van 2007 zijn landgenoot Florent Amodio nog voor zich dulden. Deze meldde zich zaterdag geblesseerd af.

Hij kreeg 's ochtends tijdens de training liesklachten en wilde met het oog op het wereldkampioenschap voor eigen publiek geen risico nemen.

Eindrangschikking

In de eindrangschikking bleef de 27-jarige Joubert, die maar één viervoudige sprong liet zien, de Amerikaan Jeremy Abbott en de Italiaan Samuel Contesti voor. Abbott, die debuteerde in Den Haag, had een serieuze bedreiging kunnen vormen voor de Franse winnaar maar hij liet door een paar matige landingen iets te veel punten liggen. Hij kwam er uiteindelijk minder dan vier tekort: 223,78. Contesti, al vier keer eerder te bewonderen in de Uithof, sloot af op 221,97.

Bij de vrouwen verschenen behalve Gijsman, die na de korte kür nog de hoopgevende negende plaats bezette, ook Eva Lim en Michelle Couwenberg op het ijs. Ze eindigden in de achterhoede me totalen net onder de 100 punten: 97,99