AMSTERDAM - Precies zes jaar geleden gleed Bob de Jong bij de Winterspelen van Turijn naar het olympisch goud op de 10000 meter.

Naar nu blijkt moet hij de toenmalige bondscoach Ab Krook daar extra dankbaar voor zijn. In zijn laatste seizoen besloot hij te 'sjoemelen' met de rondetijden.

"Ik reed die tien kilometer meteen ontspannen en makkelijk", blikt De Jong in de nieuwste editie van Helden Magazine terug op zijn olympische race. "Pas zeven à acht ronden voor het einde liepen de rondetijden wat op."

"Ab, die met het rondebord stond, heeft toen een groot risico genomen. Hij heeft twee ronden gesmokkeld, me niet laten zien dat ik twee keer een rondje van 32 reed. Krook toonde me 31.9."

De beslissing van Krook zorgde ervoor dat de stayer niet afdwaalde met zijn gedachten. "Toen ik zag dat ik onder de 32 bleef rijden, gaf mij dat het gevoel dat ik niet voor niets pijn leed."

Krook laat aan NUsport weten dan ook geen seconde spijt te hebben van zijn beslissing om lagere tijden aan te geven. "Ik gaf altijd exact de tijden aan. Dat moet ook, je kan het vertrouwen van een sporter niet zomaar schenden. Je moet daarna ook nog verder met elkaar."

Uitzondering

In Helden Magazine beaamt De Jong die lezing. "Eigenlijk mag hij het niet doen, nooit doen, want je schendt het vertrouwen. Alleen bij heel hoge uitzondering mag het en Ab vond die uitzondering daar."

Volgens Krook speelde ook een andere factor daarin mee. "Het gebeurde in het jaar dat ik stopte", verklaart hij de mogelijke gevolgen van zijn beslissing.

Rondom de bekendmaking spraken sommige mensen van bedrog. Volgens Krook was daarvan echter geen sprake.

"Daar mogen wel haakjes omheen. Bob heeft het me ook geen dag kwalijk genomen. Integendeel. Heb nog altijd een goede relatie met Bob, hij komt nog steeds wel eens bij mij over de vloer."

In Helden Magazine staat een uitgebreid interview met Bob de Jong waarin de 'lonely skater' terugblikt op een groot deel van zijn carrière.