DORDRECHT - Op de 1000 meter bij de wereldbekerfinale shorttrack in Dordrecht zijn alle Nederlandse mannen doorgedrongen tot de kwartfinales, die zaterdag worden verreden.

Jorien ter Mors zorgde bij de vrouwen voor de vierde Nederlandse startplek.

Europees kampioen Sjinkie Knegt verzekerde zich met een overwinning van de kwartfinales. De 22-jarige Fries schoof in de laatste ronde door naar de eerste positie en hield de Canadees Remi Beaulieu-Tinker achter zich.

Ook Niels Kerstholt en Freek van der Wart drongen door tot de volgende ronde. Zij deden dat via een tweede plaats in hun race.

Ter Mors

Ter Mors, winnares van het goud op deze afstand bij de Europese kampioenschappen twee weken geleden, ging vanaf de start aan de leiding. Met de winst verzekerde ze zich van een plek bij de beste zestien, voor de Zuid-Koreaanse Jung-Won Choi.

De andere Nederlandse vrouwen, Lara van Ruijven en Yara van Kerkhof, sneuvelden in de eerste ronde. Juniore Van Ruijven kwam in haar eerste wereldbeker van het seizoen wel tot een verbetering van haar persoonlijke record (1.35,910).

Voor de winnaar van de wereldbeker op deze afstand in 2010 zit de 1000 meter er al na twee rondes op. Thibaut Fauconnet liep tegen een 'penalty' aan en komt daardoor niet meer in actie.

1500 meter

Op de 1500 meter is het de Nederlandse shorttrackers niet gelukt om door te dringen tot de halve eindstrijd. Christiaan Bökkerink liet een sterke race zien en passeerde de streep in tweede positie. De negentienjarige junior werd door de jury echter bestraft met een penalty.

Bökkerink maakte in de race, met wereldkampioen Jinkyu Noh, een passeerbeweging op zijn Chinese concurrent Fei Yang. Inzet was de tweede plaats en daarmee kwalificatie voor de halve finale.

De actie van Bökkerink leek geslaagd, maar werd gevolgd door veel misbaar van Yang. Daarop besloot de jury om de Nederlander uit de uitslag te schrappen. Door zijn penalty zal Bökkerink zaterdag in de herkansingen op deze afstand niet meer in actie komen.

Daan Breeuwsma kwam met de derde plaats tekort en ook Itzhak de Laat wist niet door te dringen tot de volgende ronde.

Bij de vrouwen was de voorronde het eindstation voor Annita van Doorn en Rianne de Vries, die in Dordrecht haar tweede wereldbeker rijdt. Zij krijgen morgen in de herkansingen een nieuwe kans om zich te kwalificeren voor de halve finales.

Sprint

Op de sprint zijn vijf Nederlandse sprinters doorgedrongen tot de finalerondes. Alle Nederlandse vrouwen kwalificeerden zich voor de kwartfinale. Bij de mannen zorgden Van der Wart en Kerstholt voor Nederlandse startplekken.

Ter Mors, die onlangs het Nederlands record op deze afstand op haar naam bracht, reed in haar 500 meter race naar de winst, voor de Amerikaanse Alyson Dudek.

Van Kerkhof en Annita van Doorn schaatsten zich met een tweede plaats bij de beste zestien. Van Kerkhof hield de Amerikaanse Jessica Smith, die dit seizoen al twee keer brons won op deze afstand, achter zich.

Van der Wart en Kerstholt

Bij de mannen reden Van der Wart en Kerstholt sterk in de voorrondes. Van der Wart versloeg Simon Cho, de Amerikaan die vorig seizoen nog de wereldbeker op deze afstand op zijn naam schreef.

Kerstholt was in een flink gevecht verwikkeld met voormalig wereldkampioen Ho-Suk Lee en beslechte die strijd in de laatste bocht in zijn voordeel. Beide Nederlanders hadden aan de tweede plaats voldoende voor een plek in de kwartfinale.

De derde Nederlandse man Breeuwsma verslikte zich in de eerste ronde in de Pool Jakub Jaworski. De Fries stapte binnendoor bij zijn concurrent, maar werd direct weer teruggepakt. Uiteindelijk moest Breeuwsma zich neerleggen bij de derde plaats.

Aflossing

Beide Nederlandse ploegen hebben op de aflossing de halve finales bereikt. Met een plek bij de laatste acht verzekerde de Nederlandse vrouwenploeg zich ook van een startbewijs voor het WK.

Voor het oranjekwartet bij de vrouwen was de race van start tot finish spannend. Ter Mors, Van Doorn en de zussen Yara en Sanne van Kerkhof konden pas in de laatste ronde de beslissende passeerbeweging plaatsen.

Slotrijdster Ter Mors passeerde buitenom bij haar Amerikaanse concurrente Lana Gehring. Zuid-Korea won voor Nederland, de regerend Europees kampioen op dit onderdeel.

Goede zaken voor WK

Bij de mannen reed Nederland, met Breeuwsma, Van der Wart, Knegt en Kerstholt, onbedreigd naar de winst. China eindigde als tweede.

De Nederlandse vrouwen deden goede zaken met het oog op het wereldbekerklassement. Het team staat nu op de achtste plaats en kan niet meer bedreigd worden door andere ploegen.

De beste acht landenteams uit het klassement plaatsen zich voor de WK later dit jaar in het Chinese Shanghai.

De Oranjevrouwen pakten een jaar geleden zilver. Eerder dit seizoen liepen ze punten op dit onderdeel mis, doordat het team na een blessure van Van Doorn niet aan de start kon verschijnen.

De Nederlandse mannenploeg was met een zesde plaats in het klassement al verzekerd van deelname aan de wereldkampioenschappen.