CALGARY – Een vierde en een vijfde plek. Niet direct de uitslagen om over naar huis te schrijven, maar Liga-coach Marianne Timmer is tevreden over haar pupillen Margot Boer en Annette Gerritsen. 

“Als je allemaal pr’s rijdt dan moet je blij zijn”, vindt ze.

Het eerste deel van het seizoen verliep stroef voor de dames van Liga. Het optreden op de NK afstanden was niet goed en ook in de World Cups vielen de prestaties tegen.

“Er is veel over ons gezegd in het voorseizoen”, vertelt Timmer. “Maar hier moet je er staan. En op de WK afstanden.”

Timmer werd niet zenuwachtig van de matige seizoensstart. “Als schaatser en als coach word ik daar niet nerveus van. Ik weet wanneer we moeten pieken.”

Zuur

Dat het pieken niet in medailles resulteerde vindt Timmer jammer. “Dat is altijd zuur, maar we kijken er toch positief op terug. Zowel Margot als Annette hebben allebei sterk gereden.”

Het niveau van de Chinezen verbaasde Timmer. “Het is opvallend dat er hier een stuk of vier zo hard rijden. Die schaatsen hier rondjes 26.”

Toch komen haar rijdsters uiteindelijk maar weinig tekort op het podium. Boer moest slechts 0.10 toelaten op de bronzen Hong Zhang. Gerritsen eindigde 0.10 seconden daarachter. Timmer: “Het zit zo dicht bij elkaar. Je moet geen steken laten vallen. Dat is sprinten, hè. Dat maakt het mooi.”

Stoom afblazen

De dames reizen maandag af naar Nederland. “Dan zullen we daar even stoom afblazen. Ze bouwen zoveel spanning op in de aanloop naar zo’n toernooi en tijdens de wedstrijden. We gaan nog wel samen trainen, maar heel rustig. Herstellen. En daarna op weg naar de WK Afstanden.”