MLADA BOLESLAV – Het EK shorttrack in het Tsjechische Mlada Boleslav is voor Nederland zeer succesvol geëindigd.

Sjinkie Knegt kroonde zich als Europees kampioen, terwijl Niels Kerstholt tweede werd in het eindklassement. Bij de dames veroverde Jorien ter Mors zilver. De relay werd door zowel de heren als dames gewonnen.

Knegt had in de afsluitende 3000 meter voldoende aan de vierde plaats. De winst op het slotnummer ging met een ronde voorsprong naar Niels Kerstholt. Daarmee verzekerde hij zich van het zilver.

De Europees kampioen van 2010 Thibaut Fauconnet reed naar de tweede plaats in de superfinale en verzekerde zich daarmee van het brons.

Dames

De Europese titel ging bij de dames voor de vierde keer naar Arianna Fontana. De Italiaanse wist in de afsluitende drie kilometer wat ze moest doen. Ze pakte de tussensprint en dat leverde haar vijf punten op. In de laatste rondes sprong ze weg uit het peloton.

Ter Mors achterhaalde haar, maar kwam op de finish éénhonderdste van een seconde tekort voor de winst in de superfinale.

Relay

De Nederlandse shorttrackheren en dames wonnen ook nog eens goud bij de relay, net als vorig jaar. Daarmee werd het EK shorttrack succesvol afgesloten.

Niels Kerstholt, Sjinkie Knegt, Daan Breeuwsma en Freek van der Wart waren de sterksten op de 5000 meter relay. Rusland werd tweede, voor Duitsland en Engeland.

Annita van Doorn, Jorien ter Mors en de zussen Yara en Sanne van Kerkhof bleven Italië, Hongarije en Duitsland voor op de 3000 meter.