CALGARY - Stefan Groothuis kwam op de 1000 meter van de WK sprint in Calgary tot een fraaie tijd van 1.07,50, maar wist in de laatste binnenbocht ternauwernood overeind te blijven.

''Opeens zeiden mijn benen: bekijk 't maar'', omschreef Groothuis het pijnlijke gevoel toen zijn benen volledig verzuurd raakten. ''Die bocht was echt een drama. Als ik 'm had kunnen doorrammen, had ik Shani nog gepakt. Maar ik kon bijna niet meer op mijn poten staan.''

De Control-schaatser verloor het directe duel met de Amerikaan Shani Davis (1.07,25 om 1.07,50) en slaagde daarom er niet in de koppositie te pakken. Groothuis moet zondag op de tweede 500 meter 0,26 seconde goedmaken op klassementsleider Kyou-hyuk Lee.

Steady

''Het kan zondag in elk geval een stuk sneller'', besloot Groothuis, die vorig jaar bij het WK in Heerenveen na de eerste dag leidde maar uiteindelijk nog vierde werd.

Ook Orie had dat gevoel. "Er zit nog een handje vol tienden in", zei hij. "Morgen wordt het heel spannend, want op de laatste afstand gebeuren vaak rare dingen, maar het wordt niet gemakkelijk."