TECHENDORF - Een goed voorbeeld doet goed volgen. Vorig jaar won Sjoerd Huisman de schaatsklassieker Aart Koopmans Memorial op de Oostenrijkse Weissensee. Zaterdag werd ploeggenoot Rob Hadders zijn opvolger.

De 28-jarige SOS Kinderdorpen-rijder was in de eindsprint de snelste van een kopgroep van 23 schaatsers. In de wedstrijd over honderd kilometer eindigden de BAM-rijders Bob de Vries en Jorrit Bergsma als tweede en derde.

De schaatsklassieker op de Weissensee was de eerste in de reeks van vijf Grand Prix-wedstrijden.

De race kende een enerverende ontknoping. Negentien man reden na tachtig kilometer weg uit het peloton. Daarin waren alle kopmannen van de grote ploegen vertegenwoordigd. Alleen Bergsma had de slag gemist. Toen het gat voor de achterblijvers amper te overbruggen was, besloot Bergsma met drie volgers alsnog de achtervolging in te zetten.

Mooiste zege

De Nederlands kampioen op de vijf kilometer perste alle krachten uit zijn lijf en wist tweehonderd meter voor de eindstreep de koplopers te achterhalen. ''De wedstrijd had nog even langer moeten duren; dan had ik wel gewonnen’’, zei Bergsma, die woensdag deelneemt aan het open NK op de Weissensee. Daarna reist hij door naar Hamar voor de wereldbekerwedstrijden.

Rob Hadders vreesde Bergsma het meeste in de eindsprint. ''Gelukkig hielden mijn ploeggenoten Douwe de Vries en Geert Jan van der Wal het tempo in de kopgroep hoog. Anders had Bergsma ons eerder bijgehaald. Dit is mijn mooiste overwinning uit mijn carrière. Ik ben nu in vorm. Ik hoop dat er nu ook grote wedstrijden in Nederland komen.’’