MLADA BOLESLAV – Met de winst op de 1500 meter heeft Sjinkie Knegt zich bij de Europese kampioenschappen in Tsjechië tot titelkandidaat gebombardeerd.

De talentvolle Fries pakt met het goud de volle mep aan punten en deelde daarmee een eerste tik uit. "Ik ben hier niet om er één te winnen", was Knegt duidelijk over zijn ambitie.

Vanuit Nederlands oogpunt was de finale van de 1500 meter een fantastische race. Nooit hoefden de Nederlandse supporters zich zorgen te maken om hun rijders. Dertien ronden lang waren Niels Kerstholt en Sjinkie Knegt bij de beste vier te vinden.

Kerstholt maakte het tempo in de race. Drie ronden voor het einde schoof Knegt door naar tweede positie. "Kat in ’t bakkie, wist ik" , aldus Knegt. "Ik weet precies wat Niels doet en kon hem redelijk makkelijk passeren."

Klein feestje

Daarmee verzekerde de Fries zich van zijn eerste internationale gouden plak. En dat stemde ook de normaal gesproken nuchtere Knegt tevreden. Met zijn handen in de lucht vierde hij op de streep een klein feestje. De finale liep makkelijk voor de 22-jarige shorttracker. "Ik heb niet heel diep hoeven gaan."

Zijn sterke optreden op de openingsdag van het EK geeft hem vertrouwen. "Ik ben hier niet om er één te winnen", aldus Knegt. "Vorig jaar werd ik derde, zonder de finale op de 1000 meter. Dan is de titel hier zeker mogelijk."

Andere tactiek

Eerder op de dag nam Knegt in de halve finale een risicootje. Hij koos voor een andere tactiek dan gebruikelijk. "Ik wilde niet in het gedrang zitten", aldus Knegt, die al snel de kop nam en zijn schaats uiteindelijk als eerste over de streep wist te drukken. "Een mooie rit, daar ben ik zeer tevreden over."

Voor de 500 meter die zaterdag op het programma staat kent Knegt totaal geen angst. De snelheid heeft De Fries in de benen, alleen was de start in het verleden nog wel eens een struikelblok.

"Volle bak erin. Bij de Nederlandse kampioenschappen had ik een prima start. Het wordt steeds beter. Bij de wereldbeker was ik al een keer vijfde, dan kan je echt niet zeggen dat dit mijn slechtste afstand is."