CALGARY - Voor de schaatsweek had Marrit Leenstra haar troeven niet op het sprinten, maar op het allrounden gezet. Ze plaatste zich echter niet voor het EK allround, maar voor het WK sprint. “Ik heb mijn trainingsprogramma wel wat aangepast”, geeft ze toe.

Direct na het NK sprint heb ik eerst nog wel flink doorgetraind op duur, maar daarna heb ik veel meer rust genomen”, legt Leenstra uit. Die rust straalt twee dagen voor het toernooi van haar af. Ontspannen staat ze de pers te woord.

“Ik heb nog niet echt het gevoel dat ik me aan het voorbereiden ben voor het WK”, vertelt Leenstra. Ze heeft op andere tijden getraind dan de andere deelnemers omdat haar sparringpartner Pim Cazemier niet op de deelnemersuren het ijs op mag. “Maar ja, als je hier alleen bent dan is er ook niets aan”, vindt Leenstra.

Geen reserves

Ook al is ze geen pure sprintster, ze gaat er wel vol voor in Calgary. Leenstra houdt geen reserves met het oog op het NK allround dat volgende week in Heerenveen verreden wordt, ook al is dat haar enige kans om een startbewijs voor het WK allround in Moskou te bemachtigen.

“Dit is een WK dus dit is nu het belangrijkste”, vertelt ze. “Kwalificatiewedstrijden kunnen nooit belangrijker zijn dan eindtoernooien.”

Na het NK sprint stelde ze al dat de plaatsing voor het WK inhield dat ze in Canada goed mee zou kunnen komen. Daar houdt ze zich nog altijd aan vast. “Maar dan moet ik wel vier uitschieters hebben.”

Voordeel van allrounden

Het allrounden zou wat dat betreft weleens in haar voordeel kunnen werken, denkt ze. “Ik ben de tweede dag relatief goed omdat ik door het allrounden een zwaarder programma gewend ben. Maar ik zou niet teleurgesteld zijn als ik geen podium rijdt.”

De eerste plek is volgens Leenstra sowieso wel vergeven. “Nesbitt is wel echt de beste”, stelt ze. “Alleen de Chinese Jing Yu zou haar kunnen aftroeven.”