CALGARY - Annette Gerritsen en Margot Boer eindigden een jaar geleden bij het wereldkampioenschap sprint in Thialf als tweede en derde. De schaatssters van Team Liga zouden komend weekeinde in Calgary direct voor dat resultaat tekenen.

''Er moet wel een wonder gebeuren wil ik die prestatie evenaren of verbeteren'', zegt Gerritsen, die dit seizoen nog niet of nauwelijks haar gebruikelijke niveau gehaald heeft.

Boer won eind december wel voor het tweede jaar op rij het NK sprint, maar ook de Woubrugse doet in het internationale veld niet altijd mee met de besten.

Op de 1000 meter pakte ze dit seizoen in wereldbekerwedstrijden nog wel twee medailles (zilver in Tsjeljabinsk en brons in Astana), maar vaak vielen de prestaties ook tegen.

Gerritsen, die zich bij de NK afstanden alleen wist te plaatsen voor de 500 meter van de eerste wedstrijden van het wereldbekercircuit, stond nog geen enkele keer op het podium. Ook greep ze bijna naast deelname voor het WK sprint.

Chemie

De chemie tussen trainster Marianne Timmer, die dit seizoen debuteert, en de schaatssters lijkt er nog niet helemaal te zijn. ''Natuurlijk is het even wennen geweest'', aldus Gerritsen.

''Het was voor Marianne nieuw en voor ons ook. Ik heb wel het idee dat het de goede kant op gaat en dat na het NK sprint de stijgende lijn is ingezet.''

Tot vorig seizoen stond Team Liga nog onder leiding van Peter Kolder. Nadat Timmer haar loopbaan eind december 2010 beëindigde, behaalde ze haar papieren en besloot ze direct zelf als coach aan de slag te gaan.

''Er wordt nu heel anders naar ons gekeken dan vorig seizoen. Met een vergrootglas'', vindt Boer, die regelmatig met Timmer praat over haar aanpak en de trainingsmethoden.

''Het heeft altijd even nodig om goed op elkaar ingespeeld te raken, dat is met elke nieuwe trainer zo. Zelf heb ik me eigenlijk nog helemaal geen zorgen gemaakt en ik ben altijd vol vertrouwen gebleven.''

Meetpunt

Het WK voelt voor de 26-jarige Boer als een belangrijk meetpunt. ''Hier hebben wij het hele seizoen naartoe gewerkt. Bij het WK moet het gebeuren, je zou het als een soort examen kunnen zien'', zo vindt ze. ''Waar het toe leidt, weet ik niet. De concurrentie is moordend.''

Ook Timmer zelf maakt zich geen zorgen. ''Ik merk dat na het NK sprint alles weer op z'n plaats gaat vallen. Ik weet dat het wel weer goed komt'', aldus de drievoudig olympisch kampioene.