CALGARY - Het klinkt vreemd voor iemand die dit seizoen beter is dan ooit tevoren, maar Thijsje Oenema is op de weg terug. Bij de World Cup in Heerenveen werd ze ziek en dat beïnvloedde haar NK sprint, maar nu denkt Oenema dat ze weer helemaal fit is. "Ik heb er zin in."

Oenema werd op de NK afstanden Nederlands kampioen op de 500 en de 1000 meter. Een ongelooflijk goed resultaat, maar het maakte wel dat ze het een stuk drukker kreeg dan de jaren ervoor.

“De week na de NK had ik het gewoon heel druk met andere dingen. Daarna moest ik op de World Cups ineens drie dagen achter elkaar rijden, terwijl ik voorheen maar twee 500 meters reed. Dat heeft me wel veel gekost”, blikt ze terug op het eerste deel van het seizoen.

Snelle tijden

“Mijn lichaam kreeg heel wat te verwerken, maar nu gaat het steeds beter. De trainingen lopen goed.” En dus kijkt Oenema met veel plezier uit naar het WK sprint van dit weekend. “Ik ben blij dat we hier WK hebben en niet in Boedapest”, lacht ze. “Hier kan je namelijk echt hele snelle tijden rijden.”

Dat kon vorige week in Salt Lake City ook, maar daar lukte dat niet naar volle tevredenheid van Oenema.

“Mijn pr op de 500 had ik gereden in Salt Lake toen ik in Heerenveen 38 hoog reed. Nu rijd ik al het hele seizoen onderin de 38 op laaglandbanen, dus ik wilde er vorige week wel veel vanaf halen.”

“Op de eerste dag in Salt Lake ging het faliekant mis”, vertelt Oenema. Maar op de tweede dag sleepte ze toch een persoonlijk record (37.66) binnen, maar slechts met zeven honderdste.

“Ik had het met tienden willen verbeteren”, geeft ze toe. “Als ik de opening van zaterdag had gecombineerd met de laatste driehonderd meter van zondag dan had dat gekund.”

Oenema is niet alleen op de weg terug van een vermoeiende eerste seizoenshelft, maar is ook nog altijd bezig op de weg van de ziekte van Pfeiffer die haar ruim vier jaar geleden trof.

Bloedwaarden

“Pas in mei 2011 bleek ik weer normale bloedwaarden te hebben. De artsen en ik dachten heel lang dat die afwijkende waarden gewoon bij me hoorden.” Dat was niet zo en dus kon Oenema dit jaar met meer ambitie het seizoen in.

De 1000 meter die voorheen te heftig was om echt ambitieus voor te trainen maakt nu echt deel uit van haar programma. “Ik wil die afstand echt goed beheersen.” Ze wil geen Jenny Wolf zijn die vooral goed is op de 500 meter.

Met die instelling staat Oenema aan de start van het  WK sprint. Ze wil niet alleen maar schitteren op de 500 meter, maar ook op de 1000 meter.

“Ik heb bij de laatste World Cups geen 1000 meter gereden, maar ik heb me er wel goed op kunnen voorbereiden. Ik wil hier vier goede afstanden rijden op de manier waar ik op de NK afstanden kampioen mee werd.”