CALGARY – Niemand staat zo hoog op het favorietenlijstje voor het WK Sprint als Christine Nesbitt. Wie kan haar nog van de titel afhouden? Ze geeft zelf het antwoord: “Alleen ik kan mezelf stoppen.”

Op haar thuisbaan zou het een fluitje van een cent moeten worden voor Nesbitt om haar wereldtitel te prolongeren. "De verwachtingen zijn hooggespannen", merkt ze. "Niet alleen bij het publiek, maar ook bij mij."

Daarin schuilt meteen ook het gevaar, geeft Nesbitt toe. "Ik probeer die verwachtingen wel in toom te houden, want het kan altijd misgaan", houdt ze een slag om de arm.

"Ik heb vier nagenoeg perfecte races nodig om hier te winnen. Dat geloof ik echt. Als ik 0.7 seconden verlies op de 500 meter dan moet ik 1.4 seconden goedmaken op de 1000 meter. Dat is niet zomaar gebeurd."

Zenuwen

De grootste tegenstand buiten haar eigen zenuwen verwacht Nesbitt van Jing Yu. Deze Chinese heeft dit seizoen vier keer een 500 meter op de Essent ISU World Cup gewonnen, maar liet in Heerenveen zien dat ze als één van de weinigen ook op de 1000 meter in het spoor van Nesbitt kon blijven.

Nesbitt is daarom niet volledig ontspannen. "Nee, ik ben best wel zenuwachtig. Het is relaxed om hier op mijn thuisbaan te zijn met mijn familie en mijn vrienden in het publiek, maar dat is juist ook de reden dat ik zenuwachtig ben: het creëert nog meer druk."