CALGARY - Gerard van Velde was zelf negentien jaar toen hij voor het eerst meedeed aan het wereldkampioenschap sprint. De huidige trainer van de APPM-formatie eindigde in Inzell toen als vijftiende.

Van Velde heeft komend weekeinde met Hein Otterspeer en Sjoerd de Vries twee WK-debutanten aan de start staan in Calgary.

''Hein is de laatste weken goed bezig'', aldus Van Velde. ''Het is bij een WK sprint heel moeilijk om vooraf een klassering aan te geven, het gaat om details. Hein moet in ieder geval bij de eerste tien kunnen rijden. Als alles meezit, kan hij meedoen voor de podiumplekken.''

Otterspeer en De Vries zijn allebei 23 jaar, zeven jaar jonger dan Stefan Groothuis. De sprinter van Control is in de ogen van Van Velde een belangrijke titelkandidaat.

''Ervaring geeft vaak de doorslag bij dit soort momenten'', aldus de olympisch kampioen van 2002, die veel plezier haalt uit het trainersvak. ''Ik vond het al heel leuk om ze hier naartoe te begeleiden. Het is nog bijna mooier dan schaatsen zelf. Het WK is nu de volgende stap.''