HEERENVEEN - Waar het voor de Control-ploeg van Jac Orie een nationaal kampioenschap sprint met hoogte- en dieptepunten was, kende de APPM-ploeg van Gerard van Velde een vrijwel vlekkeloze titelstrijd.

"Nou ja, we worden tweede en derde in de einduitslag. Maar los van het mislopen van de titel had het niet beter gekund. Gek he, van zo'n ploeggie", lacht de trainer na afloop van het NK. "Wie had dat nou verwacht in oktober?"

Het is niet zomaar dat de voormalige olympisch kampioen op de duizend meter zijn eigen formatie bestempelt als 'ploeggie'.

Eerder in het seizoen bleek het geld voor de trainingskampen op te zijn en het is dat de bond de vliegtickets naar de internationale wedstrijden bekostigt, anders waren de successen bij het NK niet per definitie goed nieuws geweest.

Geen zorgen

Van Velde, die in Flynth wel een nieuwe subsponsor mocht verwelkomen, maakt zich echter geen zorgen op dat gebied over de toekomst.

"De commerciële basis onder het schaatsen in Nederland is groot zat. Ik was laatst de boekhouding aan het doen en merkte toen wel dat het niet helemaal klopte. Maar er komt vast wel weer wat."

De coach wil er niet te veel energie insteken en wil ook niet dat zijn schaatsers er mee bezig zijn. "De mannen vertrekken hier met de enige juiste instelling: hard rijden."

"En als je hard rijdt komen de sponsoren vanzelf. En we zijn hier op een toernooi hoor. Fuck dat geld! Als je ziet hoe wij hier rijden, dat is onbetaalbaar."

Otterspeer

Hard rijden deden de mannen van Van Velde. Hein Otterspeer streed volop mee voor de sprinttitel en hoefde enkel in Stefan Groothuis zijn meerdere te erkennen.

Ook Sjoerd de Vries legde uiteindelijk beslag op een podiumplek terwijl Michel Mulder en Jesper Hospes zich met snelle tijden verzekerden van het tweede deel van het World Cup-seizoen.

"Hein toont hier aan van wereldklasse te zijn", verklaart de oud-schaatser. "Stefan is de wereldtop. Die strijdt straks volop om die wereldtitel. Als je ziet hoe Hein daarin mee kan, dan zie je gewoon dat hij ook die klasse heeft. Hij moet alleen nog constanter worden."

Niet verbaasd

Dat het op de laatste afstand toch nog misging voor Otterspeer, die een voorsprong van bijna een tel verdedigde, verbaast Van Velde dan ook niet.

"Het zijn maar achttienden hoor en dat is niet veel. Zeker niet als je tegen meneer Groothuis rijdt. De druk was gewoon ontzettend hoog. Hein kon niet vrijuit rijden."

Het enige puntje van kritiek ging richting Mulder. "Als hij op de eerste dag iets scherper was geweest, dan waren we met drie man naar het WK. Beter dan dat kan dan echt niet."

"En kijk naar de leeftijd. Jongens van 23 en 25 jaar. Dit is een ploeg die er staat. Zeker tot aan Sotsji. Hier gaan de schaatsliefhebbers echt nog veel plezier aan beleven."

Simon Kuipers

Eén prominente sprintnaam moet met het oog op Sotsji voor komend seizoen nog op zoek naar een nieuwe ploeg. De voormalige TVM'er Simon Kuipers gaf in zijn afscheidsrede aan op zoek te willen gaan naar een 'snelle ploeg'. Dan zijn de opties beperkt.

Van Velde vindt het echter veel te vroeg om daarover te speculeren. "Daarnaast wil ik ook niets over TVM zeggen. Natuurlijk kunnen we altijd kijken of hij een toevoeging is."

"Maar laat ik benadrukken dat dit de ploeg is en dat hij voorlopig ook zo blijft. Als er volgend seizoen iemand bijkomt moet dat een schaatser met het juiste talent en een goede motivatie zijn. Dat kan dus ook zomaar een junior zijn."