HEERENVEEN - Stefan Groothuis is vrijdag voor de vierde keer op rij en voor de vijfde keer in totaal Nederlands kampioen sprint geworden.

De schaatser van Control bleef op de afsluitende 1000 meter klassementsleider Hein Otterspeer ruim voor: 1.08,85 om 1.10,05. Groothuis won daarmee deze afstand.

Otterspeer kende een ongelukkige race. De rijder was slecht weg bij de start en kwam bij de kruising, waar hij Groothuis voor moest laten gaan, ongelukkig uit en verloor daar aan snelheid.

Otterspeer eindigde wel als tweede in het klassement en mag net als Groothuis en nummer 3 Sjoerd de Vries naar het WK sprint in Calgary eind januari.

Pim Schipper, die vierde werd in de eindstand, kan zich normaal gesproken ook opmaken voor de reis naar Canada. De KNSB heeft de beschikking over een aanwijsplek.

Nuis

De kans dat Kjeld Nuis, die donderdag onderuitging, een WK-ticket krijgt, lijkt aanzienlijk kleiner geworden. Nuis kwam vrijdag niet verder dan de zevende plaats op de kilometer.

Voor Mark Tuitert, regerend olympisch kampioen op de 1500 meter, zit het seizoen erop. Hij eindigde in het klassement als achtste en mag ook op geen enkele afstand meedoen aan de resterende wereldbekerwedstrijden.

WB-tickets

Otterspeer en Nuis verzekerden zich van de laatste twee tickets voor de komende wereldbekerwedstrijden op de 1000 meter.

Otterspeer zette donderdag met 1.08,82 zijn beste tijd neer en Michel Mulder kwam vrijdag tot 1.09,36. Mulder bleef daarmee Pim Schipper 1.09,40 net voor.

Stefan Groothuis, Kjeld Nuis en Sjoerd de Vries waren al eerder zeker van WB-deelname op de kilometer.

Eerder op de dag won Michel Mulder de 500 meter. Hij mag net als Jesper Hospes, Otterspeer, Groothuis en Jan Smeekens deelnemen aan de World Cups op de kortste afstand.