HEERENVEEN - Thijsje Oenema heeft vrijdagmiddag de tweede vijfhonderd meter bij het NK sprint gewonnen in een tijd van 38.31, een nieuw kampioenschapsrecord. Margot Boer behoudt dankzij haar tweede plaats (38.40) haar koppositie in het klassement.

Annette Gerritsen, die tegen Boer uitkwam, finishte als derde (38.60). Daardoor haalt Oenema haar in het klassement in. Ook Laurine van Riessen doet goede zaken.

Zij steeg dankzij een tijd van 38.62 van de vijfde naar een vierde plaats in het klassement. Die positie geeft recht op een uitverkiezing voor het WK sprint in Calgary.

Ireen Wüst verloor zoals verwacht terrein in het klassement. De TVM-rijdster bezette na de eerste dag, dankzij een ijzersterke kilometer, de tweede plaats, maar staat nu na haar tijd van 39.21 op de tweede vijfhonderd meter op de vijfde plaats.

Leenstra

Marrit Leenstra zal later op de vrijdag vol aan de bak moeten op de kilometer als ze wil voorkomen dat de Schaatsweek een deceptie wordt. Zij klokte een tijd van 39 seconden rond en staat daardoor zesde in het klassement.

Eerder in de week liep ze plaatsing voor het EK allround mis. Vooralsnog is Leenstra enkel zeker van het tweede deel van het wereldbekerseizoen op de 1500 meter.

World Cup

Verrassend genoeg bleef de 38.90 die Mayon Kuipers donderdag klokte overeind als één van de vijf snelste tijden. Daardoor mag zij deelnemen aan het tweede deel van het wereldbekerseizoen.

Ook Gerritsen en Van Riessen kwalificeerden zich voor het vervolg van het World Cup-seizoen. Boer en Oenema waren al verzekerd van een startbewijs.