HEERENVEEN - Eén ding was de start van het seizoen van Team Liga in ieder geval niet: flitsend. Onder de nieuwe coach Marianne Timmer sprak het resultaat nog niet tot de verbeelding. Vooral Annette Gerritsen acteerde ver onder haar niveau.

De eerste dag van het NK sprint was op dat gebied een opluchting voor de rode formatie.

Gerritsen zegevierde op de eerste 500 meter en bezet een plaats op het podium in het klassement dat aangevoerd wordt door teamgenote Margot Boer die hard op weg is naar titelprolongatie.

Daarnaast klokte zowel Lotte van Beek als Anice Das een persoonlijk record op de kortste sprintafstand. "Vooral voor Annette is dit een mooie opsteker", blikt Timmer terug op de eerste dag van het sprintkampioenschap.

"Maar ook voor mij is dit wel een opsteker. We zijn een bepaald traject ingegaan waarin we hard gewerkt hebben om de puzzelstukjes op hun plaats te krijgen. Dan zijn dit soort wedstrijden fijn."

Boer

Uitgerekend kampioenschapleidster Boer was dan ook de schaatsster waarop Timmer de grootste 'kritiek' had. "Margot is heel goed nu", beaamde de trainster, "maar er zit echt nog veel meer in. Ze heeft nog een beetje een 1500 meter-slag."

"Wat Marianne daarmee bedoelt", legt Boer zelf even later uit. "is dat het op hoge snelheid technisch nog niet goed loopt. De 500 meter ging ook gewoon niet goed vandaag. Die moet morgen sneller."

Boer was ondanks haar leidende positie dan ook niet tevreden over haar optreden. "Niet alleen op het rechte eind ging het niet goed, ook de start was niet helemaal lekker. Tuurlijk weet ik wel dat ik eerste sta", besloot zij met een lach, "maar je moet altijd kritisch blijven op je optreden.

Positief

Gerritsen was na afloop van de eerste dag van het kampioenschap een stuk opgewekter over haar optreden. Halverwege de dag toonde zij na de voor haar ploeg zeer succesvol verlopen 500 meter de grootste glimlach van alle Liga-rijdsters en coaches.

"Het gaat de goede kant op", verklaarde de Ilpendamse na afloop. "Ik heb dit seizoen niet veel gereden dus ik verwachtte niet dat het hier bepaald van een leien dakje zou gaan. Dan kan ik na zo'n dag alleen maar positief zijn."

Opbouwen

Na haar, gedeelde, winst op 500 meter handhaafde Gerritsen zich met een vijfde plaats op de kilometer op de derde plaats in het algemeen klassement. Tussen haar en Boer wist alleen Ireen Wüst zich met een ijzersterke duizend meter te wringen. De beste vier dames van het kampioenschap worden afgevaardigd naar het WK sprint in Calgary.

"Maar ik ben er nog lang niet", waarschuwde ze alvast met het oog op de relatief kleine verschillen in het klassement. "De duizend liep wel beter dan de vijfhonderd. Laten we hopen dat het op die manier verder opbouwt richting de vierde en laatste afstand."